Menu
Кошница

Добра европейска практика: Социално предприятие във Великобритания въвежда програма за обучение на млади готвачи за приготвянето на местна морска храна и спомага за повишаване на заетостта

Добра европейска практика: Социално предприятие във Великобритания въвежда програма за обучение на млади готвачи за приготвянето на местна морска храна и спомага за повишаване на заетостта
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Великобритания: Проектът е за създаване на програма за обучение на млади готвачи за  приготвяне на местна морска храна, което допринася и за повишаване на заетостта в рибарския район.


Държава:Великобритания
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
79 883 евро
Безвъзмездна финансова помощ: 
79 883 евро
Европейско финансиране:
40 042 евро
Частно съфинансиране: 
39 841 евро


Кратко описание на добрата практика:

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) "На север от Тайн" чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони допринася за повишаване на осведомеността и разпознаваемостта на местните и по-малко известни рибни продукти, като същевременно се справя и с младежката безработица. 

МИРГ "На север от Тайн" се свърза с местна неправителствена организация, за да осигури програма, имаща за цел да вдъхнови млади готвачи-стажанти да използват повече морска храна. 

„Този проект предлага на младите амбициозни готвачи фантастична възможност да развият и разширят своите умения. В същото време елементът „улична храна“ на инициативата позволява на потребителите да се насладят на морска храна, която иначе не биха могли да опитат. Той обединява два ключови елемента от пазара -, увеличаване на търсенето чрез взаимодействие и достигане до потребителите, като същевременно насърчава бъдещите готвачи да добавят повече морски продукти в местните менюта на ресторантите." споделя Джоана Лейси, ръководител на отдел „Социални доставки“ (Food Nation).

Компанията „Food Nation“ е водещо социално предприятие в областта на пълноценното хранене, чиято визия е информиране на местните уязвими групи за ползите от здравословната храна. Чрез практически и иновативни образователни дейности в областта на храните, компанията работи с местни училища, предприятия и широката общественост в районите на север от Тайн и Гейтсхед.


Местни предизвикателства, към които проектът, е насочен:

Компанията свързва липсата на осведоменост относно кариерните възможности в морската индустрия в Североизточната част на страната, със спад на възможностите за обучение и ниското потребителско търсене на местни рибни продукти. Отчитайки нарастващата младежка безработица в региона, която е по-висока от средната за страната, социалното предприятие се обединява с МИРГ "На север от Тайн" по проект, специално фокусиран върху младите готвачи в региона.


Решението:

Проектът, реализиран с финансовата подкрепа на Европейски фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), насърчава готвачите-стажанти да мислят креативно за морската храна, която използват, като разработват по-устойчиви и по-кратки вериги за доставка на храни в района на МИРГ.

Проектът се фокусира върху ресторанта "Harissa", собственост на компанията „Food Nation“, намиращ се в Нюкасъл. В него млади готвачи-стажанти се обучават как да разпознават, купуват, подготвят и използват устойчиво местните морски продукти. След обучението те имат възможност да работят с експерти от индустрията и да разработват експериментални ястия, преди да се включат в събитието „поемане на кухнята“, по време на  което имат пълен контрол върху менюто на ресторанта. След като готвачите развият своите умения, инициативата поставя акцент върху „уличната храна“. Младите обучаващи се готвачи участват във фестивали и събития, където използват новите си умения, достигайки до по-широк кръг потребители. Елементът с уличната храна предлага на потребителите възможност да опитат по-малко известни алтернативни морски храни на по-ниска цена (и с нисък риск).


Принос за постигане целите на ВОМР: Къси вериги на доставка; Кулинария; Общество и култура; Образование и обучение; Младежки дейности


Източници на информация: 

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha