Menu
Кошница

Добра европейска практика: Революционизиране на храненето на рибите за опазване на биоразнообразието

Добра европейска практика: Революционизиране на храненето на рибите за опазване на биоразнообразието
Ново
Добра европейска практика: Революционизиране на храненето на рибите за опазване на биоразнообразието
0 лв.
Без данък: 0 лв.

От преди Втората световна война Асоциацията на полските риболовци (Polski Związek Wędkarski) се занимава с екологичното състояние на вътрешните води и възстановяването на речните запаси.

Тяхната ангажираност е показателна в в реализирания иновативен проект, финансиран от ЕС, който има за цел да разработи и тества иновативна технология за създаване на екструдирани фуражи, обогатени с ларви на насекоми.

За този проект клонът на асоциацията в Познан събира разнообразна група от заинтересовани страни, включително учени, студенти и оператори на аквакултури.

Съвместна иновация – план за устойчива аквакултура

Leuciscus idus е местна европейска риба от семейството на реофилните карповидни, която предпочита да живее в бързо течащи води. Leuciscus idus присъства естествено в полските реки и играе решаваща роля за опазването на биоразнообразието, включително като важна част от естествената хранителна верига. Много риби като шаран, любимец на местните риболовци, се хранят с по-малки риби, като например хайвер. Състоянието на популацията на този вид риба в дивата природа обаче зависи от усилията за опазване, особено от редовното възстановяване на запасите.

За поддържане на биоразнообразието е важно младите екземпляри, използвани за възстановяване, да са здрави, тъй като това увеличава шансовете им за оцеляване, след като бъдат освободени. За да бъдат младите екземпляри здрави, фуражът, използван по време на отглеждането, е от ключово значение, така че Асоциацията на полските риболовци се обърна за помощ към Университета за природни науки в Познан.

Заедно учените и риболовците са разработили екструдирани храни, обогатени с ларви на насекоми. Предимствата на екструдирания фураж включват по-малко замърсяване, благодарение на по-дългата му стабилност във вода (от 12 до 36 часа). В сравнение с традиционните видове фуражи, той запазва хранителните вещества по-добре и предлага по-добра смилаемост, висока ефективност и висок процент на преобразуване. Екструдираният фураж е устойчив и висококачествен продукт, който увеличава рентабилността на рибните ферми.

Авангардна инфраструктура

Проектът работи и за разработване на авангардна инфраструктура, включително иновативна линия за производство на фуражи и съоръжение за развъждане, използващо затворена система, така наречената система за рециркулираща аквакултура (RAS), която може да бъде инсталирана директно във фермата.

 

За да тества този иновативен фураж, базиран на ларви, и съоръжението за развъждане на RAS, Полската асоциация на рибарите си сътрудничи с местните рибни ферми. Това им позволи да съберат обратна връзка директно от индустрията – ценна информация за финна настройка на производствения модел за ферми с различни размери, така че да се възползват както големите, така и малките производители. Досега отзивите са положителни. Както казва един от участващите собственици на ферми, „повишената степен на оцеляване на малките и по-ниските разходи за храна са най-големите предимства.“

Проектът е чудесен пример за силата на сътрудничеството, иновациите и устойчивите практики в аквакултурата. Чрез овластяване на местните производители на аквакултури с инструменти и знания за създаване на техни собствени устойчиви фуражи, този проект може да помогне да се проправи пътя за по-устойчиво и екологично съзнателно бъдеще в аквакултурата.

 

Намаляване на екологичния отпечатък на аквакултурата

Проектът е чудесен начин за тестване на производството на устойчиви и ресурсно ефективни фуражи, които намаляват въздействието на аквакултурите върху околната среда. Неговите последици дори достигат отвъд самите рибни ферми, като осигуряват устойчива протеинова алтернатива на рибеното брашно и рибеното масло, добити от океаните. Той също така подпомага опазването на биоразнообразието в реките и езерата, тъй като реофилните ципринидни риби играят ключова роля в тези екосистеми.

 

Повече информация:

Animals | Free Full-Text | Dietary Fish Meal Replacement with Hermetia illucens and Tenebrio molitor Larval Meals Improves the Growth Performance and Nutriphysiological Status of Ide (Leuciscus idus) Juveniles (mdpi.com)


Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha