Menu
Кошница

SEAentia - иновативна португалска компания произвежда висококачествена риба по устойчив начин чрез комбиниране на нови инженерни методи и научни изследвания в аквакултурите

SEAentia - иновативна португалска компания произвежда висококачествена риба по устойчив начин чрез комбиниране на нови инженерни методи и научни изследвания в аквакултурите
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Кратко описание на иновативната компания:

SEAentia е португалски стартъп, основан през септември 2017 г. и разположен в Кантанхеде, Коимбра. Иновативната компания има за цел да произвежда висококачествена риба по устойчив начин чрез комбиниране на нови инженерни методи и научни изследвания в аквакултурите. SEAentia e пионер в производството на риба Meagre от развъждането до растежа и придобиването на търговски размери на рибата в устойчива и екологична рециркулационна  система за отглеждане на аквакултури, където хуманното отношение към животните е основна грижа.


SEAentia се стреми да се превърне във водеща международна компания в производството на аквакултури чрез изследване на нови видове с голям маркетингов потенциал и възприемчиви от потребителите. Постигането на заложените от португалската компания цели са възможни само чрез комбиниране на иновативни рибовъдни методи с нови технологии и научни познания. По този начин SEAentia допринася за справяне с глобалното предизвикателство за изхранването на нарастващото население с висококачествени продукти.Как SEAentia адресира глобалните предизвикателства, свързани с продоволствената сигурност?

Производството на аквакултури се увеличава в световен мащаб и индустрията има голям потенциал за развитие в Португалия, където морските продукти са основна част от менюто на местните жители. Компанията има за цел да произвежда риба и рибни продукти в изключително устойчива рециркулационна система за аквакултури (RAS), която отговаря на:

  • Изискванията на потребителите към безопасността и качеството на храните;
  • Предизвикателствата за екологична устойчивост;
  • Целите на ООН за устойчиво развитие чрез отговорно производство и потребление, за избягване на загуба на вода и за внимателно управление на морските ресурси.Риба Meagre

Meagre (Argyrosomus regius) е сравнително нов вид риба в производството на аквакултури, характеризиращ се с големи размери, ниско съдържание на мазнини, която е подходяща за преработване. Meagre има висок процент на остатъчно тегло след отстраняване на негодни за консумация части и ниско съдържание на мускулна мазнина, което допринася за удължаване срока на годност на рибните филета. Meagre бързо достига търговски размер (2,5 кг за 24 месеца, в зависимост от условията на култивиране), поради което се осигуряват отлични нива на ефективно използване на фуражите. Рибата Meagre е много търсен от потребителите вид риба с високо признание и високи цени в японската кухня.


Използването на рециркулационна система при отглеждането на аквакултури спомага за по-бързия растеж на рибата поради оптимизиране на параметрите в процеса на растеж.

Поради липсата на данни за култивирането на риба от вида Meagre в рециркулиционна система, SEAentia извършва технически и научни опити, за да получи информация за вида. Иновативната компания непрекъснато извършва научни опити в пилотно производствено звено, за да оптимизира всички параметри при отглеждането на Meagre, включително параметри за качество на водата, фуражите и други аспекти като поведение на рибата.Използване на Рециркулационна система в отглеждането на аквакултури

Оптималното използване на фуражите чрез използване на рециркулационна система за отглеждане на аквакултури води до по-малко производство на отпадъци и избягва използването на химикали за поддържане качеството на водата и хуманното отношение към животните. Патогените и здравето на рибите се контролират чрез физически и биологични филтри.


SEAentia представя отчетливи предимства в сравнение с най-преките си конкуренти (риболовни и офшорни ферми за производство на аквакултури), които спомагат за производството и доставката на висококачествен протеин с изискан вкус. Дизайнът на рециркулационната система е адаптиран за подобряване на рибните характеристики, а научните изследвания за отглежданите видове позволяват разработването на адекватни модели за използване на фуражи. Производството на Meagre при напълно контролирани условия в съоръженията на SEAentia отговаря за постигане на следните цели:

  • Биосигурност: Патогените и здравето на рибите се контролират чрез физически и биологични филтри.
  • Опазване на околната среда: Производствените единици осигуряват оптимално използване на фураж, което води до по-малко производство на отпадъци,без използване на химикали или антибиотици.
  • Проследимост: Пионер в производството на риба в рециркулационна система, SEAentia гарантира пълна проследимост на своите продукти (цяла риба, рибни филета и др.).
  • Качество: Адекватните модели за отглеждане на аквакултури в оптимални условия (растеж, хранене и др.) осигуряват производството на риба с превъзходни вкусови и хранителни качества.


Рециркулационната система на SEAentia 

Всички резервоари на иновативната рециркулационна система за производство на аквакултури на SEAentia са оборудвани със сензори за измерване на рН на водата, ниво на разтворения във водата кислород и други сензори за непрекъснато наблюдение на качеството на водата. Системата е свързана с уеб интерфейс и със система за предупреждение, която изпраща SMS или имейл, в случай на нарушение на баланса. За контакт:

тел. : +351 917 055 370

E-Mail : seaentia@seaentia.pt


Източници на информация:

https://www.seaentia.pt/ 

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha