Menu
Кошница

Проект „Организация и провеждане на рибен фестивал „Есенни пасажи 2020“ с цел популяризиране на рибарски район Несебър“

Проект „Организация и провеждане на рибен фестивал „Есенни пасажи 2020“ с цел популяризиране на рибарски район Несебър“
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Кратка информация за проекта

Проектът е за организиране и провеждане на специализиран рибен фестивал „Есенни пасажи 2020“, с който да се отдаде почит на един от най-древните и традиционни за града занаяти – рибарството. Рибният фестивал "Есенни пасажи" е проведен през втората половина на месец октомври 2020 г. на площад „Месамбрия“ в старата част на гр. Несебър. 

Проектът е финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020, Процедура за подбор на проекти № BG14MFOP001-4.037 Мярка 2.2 "Подкрепа за създаване на нови услуги за населението в рибарската територия" на МИРГ „НЕСЕБЪР-МЕСЕМВРИЯ“

Номер на проекта: BG14MFOP001-4.037-0001-C01

Наименование на проекта: „Организация и провеждане на рибен фестивал „Есенни пасажи 2020“ с цел популяризиране на рибарски район Несебър“

Бенефициент: Община Несебър

Източник на финансиране: ЕФМДР ==> Програма за морско дело и рибарство

Дата на стартиране: 12.10.2020

Дата на приключване: 12.10.2021


Как Европейски фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) подкрепя развитието на местните общности?

Фестивалът „Есенни пасажи 2020“ включва изпълнения на автентични фолклорни състави от Община Несебър, които чрез своята музика, песни и танци представят пред публиката по нов начин местното културно наследство.

Началото на фестивала е поставено с маринистка изложба на Дружеството на несебърските художници и Сдружението на несебърски художници „Несебър-Арт“, която успява да привлече ценители на живописта, пластиката, акварелите. Експозицията е събрала произведения, вдъхновени от морето, неговите обитатели и красотата на Несебър.


За осигуряване на техническа обезпеченост за всички музикални и сценични изяви, предвидени в програмата на фестивала, проектът, финансиран чрез ЕФМДР и Стратегията за ВОМР на МИРГ "Несебър-Месемврия", включва закупуване и инсталиране на специализирана конструкция - сцена и висококачествен пълноцветен LED екран. Специализираното сценично и мултимедийно оборудване позволява публиката да се наслади на изпълненията и да получи посланията на местната музикална култура, кулинарни традиции и традиционни занаяти.


В програмата на фестивала са включени още и кулинарни демонстрации в приготвянето на местни рибни деликатеси и специалитети, а акцентът е провеждането на конкурс за най-вкусна рибена чорба, приготвена на борда на местните риболовни кораби от най-умелите майстори – самите рибари. Първа награда в конкурса е спечелена от риболовен кораб „Свети Никола 1“.


Празнично настроение на фестивала „Есенни пасажи 2020“ се създава също от музикалните представления на популярни изпълнители и вокално-инструментални групи.

Екипът на Местна инициативна рибарска група „Несебър-Месемврия“ участва във фестивала със свой щанд, на който посетителите имат възможност да получат информация и да се запознаят с възможностите, които Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИРГ предлага, за финансиране на проекти в областта на рибарството и разнообразяване на дейностите в рибарския район.


Дейностите по проекта включват и организация на фестивала, съпроводена с подходяща рекламна кампания с цел популяризиране територията на Община Несебър като рибна кулинарна дестинация и място, където да се докоснеш до древния местен поминък – рибарството.
Дейностите по проекта включват:

  • Организация и провеждане на рибен фестивал „Есенни пасажи 2020“;
  • Доставка на специализирана конструкция - сцена и висококачествен пълноцветен LED екран;
  • Управление на проекта.

Основни постигнати резултати:

  • Организиран и проведен специализиран рибен фестивал „Есенни пасажи 2020“ с над 5 000 посетители от 5 държави /Русия, Украйна, Румъния, Германия, Полша/, популяризиращ местното рибарство и територията на МИРГ „Несебър-Месемврия“;
  • Местни рибари, собственици на риболовни кораби и фирми, развиващи дейност в сферата на рибарството, както и готвачи в популярни ресторанти в Несебър, участват в кулинарните демонстрации и конкурса за „Най-вкусна рибена чорба“;
  • Проведена маринистка изложба, посетена от над 500 души;
  • Проведена мащабна рекламна и медийна кампания с над 60 публикации в медиите и социалните мрежи;
  • Осигурено оборудване за провеждане на рибния фестивал „Есенни пасажи“ – сцена с подиум и специализиран LED екран за външен монтаж - закупеното оборудване ще осигури устойчивост на резултатите и подходящи условия за провеждане на фестивала през следващите години.

Обща стойност на инвестицията:

Проектът е на стойност 198 279 лв., от които:

  • 168 537.15 лв. (85 %) от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР);

  • 29 741.85 лв. (15 %) национално съфинансиране.

Безвъзмездна финансова помощ в размер на 100% от общо допустимите разходи.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha