Menu
Кошница

Неправителствената организация UNCI Alimentare от Италия в партньорство с Университета в Неапол „Федерико II“ реализират проект превръщайки нежелания улов в иновативни продукти

Неправителствената организация UNCI Alimentare от Италия в партньорство с Университета в Неапол „Федерико II“ реализират проект превръщайки нежелания улов в иновативни продукти
Ново
Неправителствената организация UNCI Alimentare от Италия в партньорство с Университета в Неапол „Федерико II“ реализират проект превръщайки нежелания улов в иновативни продукти
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Проект, финансиран от ЕК.

Предистория

При риболовът винаги съществува известна степен на непредсказуемост и несигурност. Това важи както за професионалните риболовци, така и за ентусиастите. Когато хвърлят мрежите или въдицата си, те никога не знаят дали и какво могат да уловят.

За професионалните риболовци проблемът с нежелания улов или прилова представлява както етичен, така и икономически проблем. Какво трябва да се направи с риба, която е твърде малка? Или риба, която е повредена? Или просто не се продава?

Навремето рибарите често прибягват до практиката на изхвърляне на нежелания улов обратно в морето. Тази практика беше разточителна и неустойчива и ЕС въведе задължението за разтоварване. Този набор от правила регулира нежелания улов, който сега трябва да бъде изведен на брега и правилно регистриран заедно с желания улов. Новите правила предвиждат също, че трябва да се намерят подходящи решения за справяне с нежелания улов. Проектът „Non Scarto ma Incarto“ е намерил именно това решение.

Описание на добрата практика

В региона Кампания в Италия много крайбрежни рибари намират нецелеви и нежелани улови в мрежите си. Този нежелан улов е смесица от видове с ниска или нулева търговска стойност, екземпляри, повредени по време на риболовни операции, и видове без квота. Нежеланият улов поставя морските ресурси и екосистеми под натиск и също така вреди на рибарите икономически.

Тогава възниква проектът „Non Scarto ma Incarto”. Неправителствената организация UNCI Alimentare си партнира с Академичния център за иновации и развитие на хранително-вкусовата промишленост (CAISIAL) на Университета в Неапол „Федерико II“, за да превърне нежелания улов в иновативни продукти: храна, подходяща за консумация от човека или съставки за фураж, козметика и фармацевтичната индустрия.

Местни предизвикателства и решения

Първата част на проекта беше проучване за оценка на пропорциите на проблема: седем риболовни кораба (пет траулера и два дънни хрилни мрежи), които извършваха риболов в района на Кампания в Италия, бяха тестовата площадка за определяне на количеството на нежелания улов. Траулерите представляват по-малко селективните риболовни дейности, с доста висока квота на изхвърляне в сравнение с разтоварванията. Дънните хрилни мрежи, от друга страна, са един от методите за риболов с по-ниско въздействие.

След това проби от прилов се предоставяха всеки месец в лабораторията на Центъра CAISIAL. Тук бяха анализирани специфични за видовете хранителни профили, за да се установят най-добрите опции за продукти.

Втората част на проекта се фокусира основно върху разработването на продукти, тъй като екипът разработи готови за консумация храни. Рибата се превърна в рибна паста, съставки за хранителни продукти или рибни колбаси, кюфтета, рибни пасти и готов за употреба рибен сос. Някои нежелани уловки бяха използвани като източник на компоненти с висока биологична стойност: масло, богато на дълговерижни полиненаситени мастни киселини (EPA и DHA), и високопротеиновова за храна за животни.

Проектът има потенциално много значително въздействие: по крайбрежието на региона Кампания рибарите, занимаващи се както с малки тралове, така и с хрилни мрежи, изпитват социално-икономически трудности от години. С финансирания от ЕС проект „Non Scarto ma Incarto“ рибата, уловена като прилов, която преди би била изхвърлена, намира устойчива употреба, влизайки във верига на стойност, която е от полза както за рибарите, така и за общността, която създава нови предприятия и като следствие , работни места. Резултатите от проекта бяха публикувани с цел създаване на нови компании, заинтересовани от тази верига на стойността.

Като допълнителен бонус в допълнение към иновативните рибни продукти и извличането на функционални съставки, този проект доведе и до интересна колекция от данни за страничен улов. Тези допълнителни знания биха могли да помогнат за намаляване на въздействието на риболова върху морската среда и за подобряване на споделянето на знания между учените и риболовната индустрия.

Принос за постигане целите на ВОМР: Добавяне на стойност, създаване на работни места, насърчаване на иновациите, намаляване въздействието на риболова върху морската среда и споделяне на знания.

Източник на информация: https://ec.europa.eu/oceans-and-fisheries/news/non-scarto-ma-incarto-dont-discard-wrap-it-or-how-eu-helps-make-treasure-out-trash-2022-04-29_en

https://unciagroalimentare.org/

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha