Menu
Кошница

Иновативно решение превръща употребяван развлекателен катамаран във ветроходна лодка, намаляваща екологичния отпечатък от риболова в крайбрежните райони

Иновативно решение превръща употребяван развлекателен катамаран във ветроходна лодка, намаляваща екологичния отпечатък от риболова в крайбрежните райони
Ново
Иновативно решение превръща употребяван развлекателен катамаран във ветроходна лодка, намаляваща екологичния отпечатък от риболова в крайбрежните райони
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Вятърът е безплатен и устойчив източник на енергия, предлагащ на морските дейности огромна възможност да се отдалечат от изкопаемите горива. Проектът Skravik, базиран във Финистер в Бретан, Франция възражда вятърното задвижване за занаятчийски/дребномащабен риболов. Благодарение на подкрепата на ЕС проектът успява да финансира своя първи прототип на катамаран. Крайната цел на проекта е да се намали екологичният отпечатък от риболова в крайбрежните райони чрез повторно въвеждане на ветроходството като начин за устойчиво снабдяване с храна.

Катамаран втора употреба превърнат в риболовна лаборатория

Проектът Skravik стартира през 2017 г. с научни експедиции, преди да бъде трансформиран в предприемачески проект през 2020 г. Към основателя Tangi Le Bot, професионален моряк и доктор по морска екология, бързо се присъединява екип от учени, инженери и професионални моряци.

Благодарение на Европейския фонд за морско дело и рибарство, Skravik успя да закупи употребяван развлекателен катамаран, Corneel 26. След като е надстроен до работеща платноходка през втората половина на 2021 г., корабът сега се тества при реални условия на риболов с капани, парагади, въдици и мрежи. Морската територия на Брест, която осигурява безопасна зона за плаване през цялата година, е чудесно място за създаване на истинска „лаборатория на открито“.

Екология на риболова: съчетаване на риболова и устойчивостта

Риболовната дейност, предвидена от Skravik, се основава на принципите на рибарската екология, морския еквивалент на агроекологията. Партньорите по проекта също така проучват как да разпространяват морски дарове в местни вериги с минимални хранителни мили, търсейки сътрудничество с потребителите, за да се възползват максимално от всички уловени видове. Успоредно с това проектът има за цел да повиши стойността на професията на моряците, като инициира сътрудничество в управлението и като предлага баланс между времето на борда и участието на сушата.

Очаквани резултати до края на 2022 г

Skravik планира да направи разработеното от тях ноу-хау достъпно за други проекти. Всеки, който иска да включи градивните елементи на проекта в собствените си проекти, ще получи подходяща подкрепа и обучение. Целта е да се насърчи появата на подобни проекти в други морски територии. Skravik също е готов да продължи изследването и да приложи технологията върху по-големи кораби, други риболовни техники и риболов в открито море.

Дребномащабен риболов и енергиен преход

Понастоящем дребномащабният риболов представлява 80 % от риболовния флот на ЕС и допринася за половината от общата заетост. Проекти като Skravik представляват един от възможните пътища за енергиен преход на сектора на непромишления риболов, особено в контекста на настоящата енергийна криза, причинена от войната на Русия в Украйна и последиците от пандемията Covid-19.

Подробности:

Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries

Subscribe to our monthly newsletter

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha