Menu
Кошница

Пилотен иновативен проект за създаване на първата стопанска ферма за отглеждане на корали в Европа

Пилотен иновативен проект за създаване на първата стопанска ферма за отглеждане на корали в Европа
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Иновативен проект, реализиран в Испания: Пилотният проект е за създаването на първата стопанска ферма за корали в Европа, която привлича ученици от целия район.


Държава: 
Испания
Обща стойност на безвъзмездната финансова помощ:
60 694,05 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР): 
45 520,53 евро
Национално съфинансиране:
15 173,52 евро
Съфинансиране от бенефициента: 
45 653,69 евро


Кратко описание на иновативния проект:

Иновативният проект, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), е подкрепен от Местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Mariña-Ortegal“ чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони. МИРГ подкрепя създаването на първата европейска стопанска ферма за корали в Галисия, Испания.

Ванеса Родригес събира корали от дете, но среща трудности да намери определени видове на пазара, което я подтиква да започне собствен бизнес за размножаване на корали. През 2013 г. с помощта на Местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Mariña-Ortegal“ тя превръща тази мечта в реалност и създава коралова ферма "Reef Water". Това е единствената подобна ферма в Европа и отговаря на нарастващото търсене на коралови продукти от американския и европейския пазар. 


Помещенията на кораловата ферма "Reef Water" се намират в Magazos, Сверна Галисия, в градината на старата къща в колониален стил на Ванеса. Подкрепата на МИРГ позволява на нея и съпруга ѝ да построят оранжерия, в която инсталират стъклени аквариуми и система за филтриране, за да се гарантира качеството на водата. Двойката се посвещава на отглеждането на редица корали (Anthozoa, Phylum Cnidaria и Scleractinia - известни също като каменисти корали или рифови образуватели). Коралите се хранят през нощта и се нуждаят от постоянни грижи, така че близостта на фермата до дома им улеснява семейството в полагането на грижи за тях.

Коралите се предлагат на пазара в две различни продуктови линии - Corals, за хора и професионалисти и Seadreams - специално създадени аквариуми. Ванеса и съпругът ѝ вече проучват нови бъдещи възможности, и в сътрудничество с факултета по химия на Университета в Ла Коруня създават изследователската платформа Reef Water Medical, за да проучват новите приложения на коралите, например в козметиката и фармацията. 


Постигнати резултати:

Кораловата ферма "Reef Water" има разработен капацитет за отглеждане на около 5000 корала годишно, които биват изнасяни или продавани на физически лица и специализирани магазини за между 5 и 130 евро на брой. По-голямата част от продукцията се продава онлайн. Бизнесът се разраства бързо, позволявайки на Ванеса да напусне предишната си работа и да работи на пълен работен ден във фермата за корали, като заедно със съпруга й успяват да пуснат втората продуктова линия отаквариуми Seadreams. Рибарската територия на МИРГ може да се похвали с новаторска компания, която също отваря вратите си за местните училища, като повишава информираността сред децата за важността на кораловите рифове.


Възможност за трансфер на иновативния проект:

Развъждането на корали може да се пренесе в много рибарски райони, тъй като важното е не местоположението на проекта, а наличието на подходяща инфраструктура. Важно е обаче да се предприеме задълбочено предварително проучване, за да се оцени пазарното търсене на такъв продукт и всякакви специфични разпоредби, които могат да повлияят на дейността.


Научени уроци:

Този тип проекти включват високи първоначални разходи и значителен период от време за изграждане на съоръженията, така чекоралите да достигнат необходимата степен на зрялост, за да могат да се предлагат на пазара. Освен това клиентите на този вид бизнес са много специфични. В този случай, фактът, че бенефициентът по проекта има предишни знания и контакти в сектора, спомога  за ускоряване на развитието и растежа на компанията. И накрая, не трябва да се подценява степента на ангажираност, необходима за размножаване на корали, включително дълго работно време и дори работа на нощни смени. 

Принос за постигане целите на ВОМР: Добавяне на стойност по веригата на предлагане на продукти от риболов; Разработване и внедряване на иновации


Данни за контакт с МИРГ "Mariña-Ortegal“

Лице за контакт: Г-жа  María Del Mar López-Leitón Ramos

e-mail: galp.mar.marinaortegal@xunta.gal

уебсайт: www.accioncosteira.es

тел: +34 982 56 33 55


Източници на информация:

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha