Menu
Кошница

Добра европейска практика: Шведска местна инициативна рибарска група допринася за удовлетворяване на нуждите на местните рибари чрез подобряване на пристанището в района „Hästholmen“

Добра европейска практика: Шведска местна инициативна рибарска група допринася за удовлетворяване на нуждите на местните рибари чрез подобряване на пристанището в района „Hästholmen“
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Швеция: Проектът е за подобряване и развиване на местното пристанище в района „Hästholmen“ в съответствие с нуждите и възможностите на местната рибарска общност.

Държава:Швеция
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
1 700 000 евро
Безвъзмездна финансова помощ: 
1 700 000 евро
Европейско финансиране:
430 000 евро
Национално съфинансиране: 
470 000 евро
Съфинансиране от бенефициента:
800 000 евро


Кратко описание на добрата практика:

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) "Vättern“ чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони допринася за удовлетворяване на нуждите на местните рибари, като реализира поредица от проекти за подобряване на пристанището в местността „Hästholmen“. Управлението на пристанището в района „Hästholmen“ в Швеция изисква сътрудничество между няколко местни участници. Чрез поредица от проекти на МИРГ пристанището е подобрено и развито в съответствие с нуждите и възможностите на местната общност.


"Добре планираните инвестиции в малка общност, заедно с външно финансиране и добро местно сътрудничество, означават, че днес Hästholmen има добре развито и добре функциониращо пристанище за любителски риболов и други развлекателни дейности с лодки." споделя Адам Йохансон, изпълнителен директор на МИРГ "Vättern".


Компанията, управляваща пристанището на „Hästholmen“, е собственост на община „Ödeshög“. Управителният съвет, избран от общината, включва няколко членове на селищната територия „Hästholmen“. Редица асоциации като местните рибари и любителите риболовци са тясно ангажирани в процеса на вземане на решения относно развитието на района. Този модел на участие позволява добре планирани инвестиции, които превръщат района „Hästholmen“ в активно пристанище през цялата година. Освен подобряване на местната пристанищна инфраструктура са създадени разнообразни нови дейности и съоръжения в сътрудничество с местни групи по интереси, например къмпинг, ресторант, клуб за развлекателен риболов, клуб за гмуркане и състезания по готвене на раци

 

Постигнати Резултати: 

С финансовата подкрепа на Европейски фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), МИРГ "Vättern" успява да реализира няколко проекта в пристанището на Hästholmen, включително:

  • Създаване на план за развитие на пристанището в консултация със заинтересованите страни; 
  • Изграждане на сграда за почистване на риба;
  • Възстановяване на традиционни къщи за лодки в пристанището.


Принос за постигане целите на ВОМР: Инфраструктурни подобрения за развитие на рибарските райони; Кулинария; Морски дейности; Туризъм; Местно управление; Управление на крайбрежните зони.


Данни за контакт с МИРГ "Vättern"

Лице за контакт: Г-н Adam Johansson 

e-mail: adam.johansson@lansstyrelsen.se

тел: +46 10 223 63 54

уебсайт: https://www.odeshogsbostader.se


Източници на информация: 

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha