Menu
Кошница

Добра европейска практика: Проект за създаване на първото културно пространство в Ирландия, което се основава на местното рибарско наследство и се превръща в една от най-големите атракции в рибарския район

Добра европейска практика: Проект за създаване на първото културно пространство в Ирландия, което се основава на местното рибарско наследство и се превръща в една от най-големите атракции в рибарския район
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Ирландия: Проектът, подкрепен от Местна инициативна рибарска група (МИРГ) “Северозападен район“, е за създаване на аквариум за посещение на туристи, който се превръща в първото културно пространство в Ирландия, основано на местното рибарско наследство.


Държава: 
Ирландия
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
462 500 евро
Безвъзмездна финансова помощ: 
223 561 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР):
120 000 евро
Национално съфинансиране: 
120 000 евро

Съфинансиране от бенефициента:

 • Fáilte Ireland
 • Donations
 • Mayo County Council
 • Bank Loan
 • LEADER
 • Udaras

342 500 евро

 • 40 000 евро
 • 30 000 евро
 • 38 000 евро
 • 115 000 евро
 • 89 000 евро
 • 30 000 евро


Кратко описание на добрата практика:

Местната инициативна рибарска група (МИРГ) "Северозападен район" чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони подпомага изграждането на културен център за популяризиране на рибарското наследство на региона и създаване на туристическа атракция.

Местна компания, създадена от местната общност на остров Ахил преди две десетилетия, създава аквариум в неработеща сграда, която притежават, като ангажира доброволци, пенсионирани рибари и работници, свързани с рибарството. Аквариумът „Achill Experience Aquarium and Visitors Center“ се превръща в първото културно пространство в Ирландия, основано на местното рибно наследство и се превръща в една от най-големите атракции на окръга.


Остров Ахил, основен фокус на развлекателния риболовен туризъм до 80-те години, претърпява спад поради намаляването (или изчезването) на някои рибни видове. Въпреки че той продължава да бъде важен анклав на туризма, липсата на каквито и да било туристически дейности на закрито го прави по-малко привлекателен за туристите. Поради това местните рибари са поканени да предоставят най-необичайния улов, наличен в местните води - многоцветни омари, за да покажат местното рибно богатство чрез създаването на първия местен аквариум в Ко Майо.

Аквариумът е планиран като атракция, която да насърчи посетителите да останат в района, когато вали. Около 18 000 са посетителите през първите месеци на откриването на аквариума през 2016 г. Проектът е разширен, като включва и музей на рибарското наследство. През 2019 г. броят на посетителите е почти 30 000 и докато преди през ниския сезон (от ноември до май) районът и околните градове, като Уестпорт, са почти празни, днес значителен брой семейства посещават аквариума целогодишно.

Проектът, реализиран с финансовата подкрепа на Европейски фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) и подхода ВОМР, създава шест работни места на пълно работно време и три на непълно работно време за местните жители, предимно роднини на рибарите. Морски биолог-доброволец съдейства за поддръжката на аквариума и разработва презентация за опазване на морската среда за студенти в „преходна година“.


Постигнати резултати:

 • Ново закрито туристическо съоръжение на остров Ахил
 • Посещение на 98 000 туристи и 1500 ученици от 2016 г. насам;
 • Създадени 6 работни места на пълен работен ден и 3 работни места на непълно работно време в рибарския район;
 • Създадена местна мрежа за сътрудничество с други заинтересовани страни в туристическия сектор.


Възможности за трансфер на добрата практика:

Местните рибарски райони трябва да търсят необходимите елементи, за да усвоят потенциала си, използвайки съществуващите ресурси, като по този начин намерят решения за местните проблеми.


Научени уроци:

Едно от най-големите предизвикателства е достъпът и осигуряването на финансиране поради строгите ограничения при използване на публични средства. За целта Аквариумът и центърът за посетители трябва да бъдат включени в програмите за местно развитие за достъп до финансови ресурси от алтернативни фондове.

Принос за постигане целите на ВОМР: Подпомагане на диверсификацията в и извън стопанския риболов и създаването на работни места в рибарските райони


Данни за контакт с MИРГ „Северозападен район“, Ирлания

Лице за контакт: Г-н Declan Nee

e-mail: nee@bim.ie

Тел.: +353 95 44973


Източници на информация: 

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha