Menu
Кошница

Добра европейска практика: Местен рибар в Латвия е подкрепен от Местната инициативна рибарска група да разнообрази дейността си чрез създаване на нови туристически услуги в района

Добра европейска практика: Местен рибар в Латвия е подкрепен от Местната инициативна рибарска група да разнообрази дейността си чрез създаване на нови туристически услуги в района
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Латвия: Проектът, подкрепен от Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Северно Курземе“, е за разнообразяване на икономическата дейност на местен рибар чрез създаване на нови туристически услуги в района на Северно Курземе.


Държава: 
Латвия
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
50 998 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР): 
29 731 евро
Национално съфинансиране:
5 247 евро
Частно съфинансиране:
16 020 евро


Кратко описание на добрата практика:

Местната инициативна рибарска група (МИРГ) "Северно Курземе" чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони спомага за създаване на нови туристически атракции в региона, като подпомага местен рибар да диверсифицира дейността си.

Ģirts Purviņš е собственик на компанията „GP Trading Ltd.“. С финансовата подкрепа на Европейски фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) и подхода ВОМР, той разнообразява дейностите си и туристическото предложение в рибарския район, създавайки 2 нови туристически атракции в района: развлекателен риболов в Балтийско море и риболовна обиколка с водач по крайбрежието на Балтийско море.


„Тези дейности са интересни за всички - опитни риболовци, деца и възрастни. Те повишават интереса към морето и природните и рибни ресурси, които то предлага. Този тип дейности също така създават положителен образ на рибарството и риболова. По време на пътуването клиентите научават за местата за миграция на риби, ограниченията за риболов и др., а уловът се предлага на клиента, като осигурява вкусна и здравословна храна.“ - споделя Изпълнителният директор на МИРГ "Северно Курземе".

След извършване на пазарно проучване г-н Purviņš открива, че в района липсва туристическа оферта за риболовен туризъм в Балтийско море. Той решава да използва тази възможност и да разшири бизнеса си, като предложи на туристите и местните жители нови туристически услуги. С помощта на МИРГ рибарят разработва два вида целогодишни туристически продукти: развлекателен риболов в Балтийско море и риболовна обиколка с водач по крайбрежието на Балтийско море.


Риболовните дейности включват сутрешни или вечерни излети, а клиентите могат да изпробват различни видове риболовни практики (улов на сьомга, риболов с джиг, дъски за ренде или риболов с въдица и т.н.). Туроператорските обиколки се предлагат на тези, които се интересуват от опознаването на природния пейзаж по крайбрежието на Балтийско море и откриване на рибното наследство на района. Тази услуга става все по-популярна сред местните жители, включително за сватби и подаръци за рожден ден.

Проектът, стартирал през март 2017 г., привлича средно 40-50 туристи на месец през високия сезон (пролет и лято), увеличавайки оборота на компанията и създавайки нова работа на непълен работен ден.

Принос за постигане целите на ВОМР: Диверсификация на икономическата дейност в рибарските райони, Риболовен туризъм.


Източници на информация: 

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha