Menu
Кошница

Danvos - Биорафиниране на морски водорасли спомага за справяне с климатичните промени

Кратко описание на иновативната компания:

Danvos е холандска частна компания, основана от хранителен технолог, чиято мисия е разработване на биорафинерия за водорасли и създаване на практически приложения на новооткритите съединения. 


Продуктите, създадени чрез рафиниране на морски водорасли, имат потенциала да отговорят на три основни предизвикателства, свързани с изменението на климата: недостигът на протеини, загубата на биологично разнообразие и замърсяването с пластмаса.

  • Протеините, които компанията Danvos извлича от морски водорасли, могат да заместят протеините, произведени на сушата, както от растителни, така и от животински източници;
  • Биологичното разнообразие се влияе от широко използваните в селското стопанство токсични химикали, а продуктите от водорасли на Danvos осигуряват алтернативен начин за подхранване на почвите, без вредно отражение върху околната среда;
  • Биопластмасата може да бъде създадена от водорасли, което я прави екологичен заместител на пластмасата на основата на изкопаеми горива. 

Компанията Danvos е готова да сподели своята пилотна технология за рафиниране на водорасли, което позволява процесът да бъде възпроизведен и в други страни. Иновативният продукт на Danvos има голям търговски потенциал, тъй като торовете и фуражите представляват до 40% от световния агробизнес. Екипът работи и за увеличаване на обема на произвежданата продукция, за да може да отговори на търсенето на големи количества торове и фуражи.

Компанията очаква да се направи промяна в законодателството, която да насърчи земеделските производители да използват повече органични торове и естествени земеделски методи.  В продължение на три години екипът на Danvos тества въздействието, което заместването на химикалите с органични торове от водорасли, има върху биологичното разнообразие. В резултат на проведените тестове се наблюдават положителни промени, особено при почвите, насекомите и птиците.Източници на информация:

Blue Bioeconomy Forum

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha