Menu
Кошница

Пилотен иновативен проект за създаване на предмети от натрошени мидени черупки чрез технология за 3D принтиране

Пилотен иновативен проект за създаване на предмети от натрошени мидени черупки чрез технология за 3D принтиране
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Иновативен проект, реализиран в Италия: Пилотният проект има за цел да превърне натрошени мидени черупки в нови и разнообразни предмети, използвани в ежедневието, чрез използване на технология за 3D принтиране. Проектът е реализиран в Олбия, северната област на Сардиния.


Кратко описание на иновативния проект:

Проектът, осъществен в периода 04.2017 – 06.2018 г., е реализиран с финансовата подкрепа на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР). МИРГ „Северна Сардиния“ чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Проектът подпомага местните ученици и учители в търсенето на иновативни решения за превръщане на смачкани мидени черупки в нови и полезни предмети от всякакъв вид. За целта учениците използват форми, създадени чрез 3D принтиране.

"Благодарение на такава иновативна концепция, ние направихме възможно комбинирането на креативността с технологиите, като същевременно зачитаме околната среда, като предотвратяваме образуването на отпадъци, чрез превръщане на смачкани мидени черупки в нови творения. Проектът спомогна за създаването на прототипи, които наистина ни дават надежда за бъдещето." - споделя Мауро Монако, изпълнителен директор на МИРГ „Северна Сардиния“.

Всяка година в Олбия се произвеждат 3 500 тона пресни миди, които създават хиляди тонове остатъци от черупки. Повторното използване на натрошени мидени черупки започва като местен проект, като за целта е създадена малка организация за възстановяване на черупки, които да бъдат използвани повторно като минерална добавка за домашни птици. Тъй като черупките са богати на калциев карбонат, те също се използват за борба с високата киселинност на почвата в региона. Ученици и учители от местната гимназия доразвиват концепцията за повторно използване на черупките.


Формите се създават с 3D принтер и след това се пълнят със смес от смоли, които включват натрошени черупки от различни видове и с различна дебелина (от 1 мм до 5 мм). Чрез този процес те успяват да произведат прототипи както на големи предмети като кухненски первази или плочки, така и на по-малки изделия като бижута, калъфи за часовници или очила. МИРГ работи с бенефициентите по проекта за проучване на жизнеспособността, разработване на бизнес план и маркетингова стратегия, придобиване на оборудване и др. за създаване на start-up компания и започване нов бизнес.


Индикативен бюджет за първоначалния етап по създаване на start-up компанията – 100 000 евро.


Проектът предвижда включване на община Олбия в процеса, с цел подпомагане процеса на възстановяване на  мидените черупки и превръщането им в нови изделия за домакинството, като предлага данъчни стимули за компании, които събират черупки за рециклиране. МИРГ работи и по изграждането на малка инсталация за трошене на черупки, която ще се използва за регулиране на киселинността на почвите в района.

Принос за постигане целите на ВОМР: Насърчаване на иновациите в продукти от риболов и аквакултури, добавяне на стойност, нови технологии, кръгова икономика, изкуства и занаяти, околна среда.


Данни за контакт с МИРГ "Северна Сардиния"

Лице за контакт: Г-н Frank Schnieder 

e-mail: direttore@flagnordsardegna.it

тел: +39 27113577


Източници на информация:

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha