Menu
Кошница

APRICOT - иновативен проект за разработване на нова технология в производството на рибни филета

APRICOT - иновативен проект за разработване на нова технология в производството на рибни филета
APRICOT - иновативен проект за разработване на нова технология в производството на рибни филета
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Кратко описание на проекта:

APRICOT е иновативен проект за разработване и тестване на нова технология за автоматично премахване на кости при производството на рибни филета, наречена “FleXiCut”. Проектът е един от 14-те финансирани предложения по Програмата „Nordic Marine Innovation” в периода 2007-2014 г.

Цели на проекта:

Основната цел на проекта e да се разработи технология и оборудване за автоматично премахване на кости при производството на рибни филета. Най-малките кости от рибата при производството на рибни филета обикновено се отстраняват чрез ръчно рязане. Това ръчно действие е трудоемък процес, който изисква специфични умения и практика за прецизното отстраняване на костите. Важно за тази операция е да не се оставят никакви кости или костни фрагменти, независимо дали рязането е автоматично или ръчно. В същото време за преработвателите е много важно да се сведат до минимум загубите на качествена суровина.

Начин на изпълнение:

За постигане на целите в рамките на проекта се разработва X-ray система за прецизно идентифициране на костите във всяко филе, базирана на рентгенови лъчи. На следващ етап от изпълнението на проекта е разработен режещ механизъм, който следва траекторията на костите във всяка част на рибното филе, въз основа на измерванията с рентгенови лъчи.


Партньорите по проекта формират идеалния консорциум за разработването и внедряването на иновацията. Компанията „Marel” има дълъг опит в разработването на напреднали технологии за рязане, извършване на рентгенови проверки, роботика, контрол в реално време, разработване на софтуер и интегрирани системи за производство на риба и рибни продукти. Партнъорите SINTEF ICT и SINTEF RM допринасят за изпълнението на проекта с научно и инжинерно знание и опит в сферата на рентгеновите сними, прецизното рязане и механичната обрабтока. Компаниите „Norway Seafood” и “Faroe Origin” участват като крайни потребители, наблюдавйки работата и резултатите по проекта и извършване на проверка за приложимост на иновацията в преработката на риба и производството на рибни филета. Накрая, технологията е тествана в реални условия, в различни производствени предприятия в Исландия, като в резултат от извършените тестове е доказана нейната пазарна приложимост.

Постигнати резултати:

Един от основните резултати от изпълнението на проекта е технологията FleXicut, базирана на система, която включва в себе си два критични производствени процеса в една машина: прецизно локализиране на най-малките кости на рибата, рязане на филето и отстраняване на костите.


Системата FleXicut използва иновативна технология, базирана на рентгенови лъчи, която локализира костите с много висока прецизност – до 0.2 мм. Определянето на местоположението и ориентацията на малките кости в рибното филе е критично с цел отстраняването на възможно най-малко месо. При процеса на отстраняване на костите се използват водни струи, които осигуряват гъвкавост и позволяват на технологията FleXiCut да изпълнява най-различни операции по изрязване на костите. Опцията за рязане под ъгъл, която притежава системата, позволява да се следва плътно формата на костта. Благодарение на рентгеновото сканиране и рязането с водна струя, извършвани от една и съща машина, няма риск от движение между процесите на откриване и рязане на костите. Това осигурява много високо ниво на точност при рязане въз основа на прецизното установяване на местоположението и формата на костта. Освен това машината е оборудвана с острие, което лесно отрязва опашката, когато е необходимо.

Повече информация за проекта:  https://www.nordicinnovation.org/ 

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha