Menu
Кошница

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група спомага за стимулиране на местния бизнес и увеличаване на привлекателността на пристанището на остров Агерсо чрез реставриране на изоставена корабостроителница

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група спомага за стимулиране на местния бизнес и увеличаване на привлекателността на пристанището на остров Агерсо чрез реставриране на изоставена корабостроителница
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Дания: Проектът, подкрепен от Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Датски малки острови – Småøerne“, цели стимулиране на местния бизнес и увеличаване на привлекателността на пристанището на остров Агерсо чрез реставриране на изоставената корабостроителница в рибарския район.

Държава: 
Дания
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
200 846 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР): 
53 559 евро
Национално съфинансиране:
10 712 евро
Частно съфинансиране: 
136 575 евро


Кратко описание на добрата практика:

Местната инициативна рибарска група (МИРГ) "Датски малки острови – Småøerne“ чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони спомага за стимулиране на местното предприемачество на остров Агерсо посредством реновиране на изоставената корабостроителница в рибарския район.Предизвикателства, към които проектът е насочен:

Жителите на датския остров Агерсо създават Асоциация "Голямата корабостроителница Агерсо", за да закупят и реновират стара сграда, използвана в миналото като корабостроителница. Проектът, осъществен в периода 09.2018 – 04.2019 г. , и реализиран с финансовата подкрепа на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), има за цел да стимулира местния бизнес и да увеличи привлекателността на пристанището в рибарския район.

"След три години в търсене на финансиране за реализирането на проекта, благодарение на помощта на множество доброволци, обновяването на сградата се осъществи по-бързо от очакваното.", споделя Ларс Фредериксен, представител на проекта, собственик и председател на Асоциацията "Голямата корабостроителница Агерсо"

Старата корабостроителница на малкия остров Агерсо е построена през 30-те години на миналия век. След като собственикът ѝ почива през 2015 г., сградата започва да се разпада. Асоциацията "Голямата корабостроителница Агерсо", подкрепена от Местната инициативна рибарска група, мобилизира екип от местни доброволци, както и професионални изпълнители, които да помогнат с ремонтните дейности по проекта. Работата се състои в почистване на корабостроителницата, премахване на прозорците и стените на сградата, смяна на покрива и улуците, подмяна на пода и полагане на нова настилка.


Знаковата сграда е съживена и допринася за повишаване на привлекателността на остров Агерсо, наред с други атракции като местната странноприемница, демонстрационния център за приготвяне на пушена риба и рибни продукти, както и туристическата атракция поизвършване на обиколки с трактор, които вече се предлагат на посетителите и туристите в рибарския район. Обновената корабостроителница също е отдадена под наем на местна компания за строителство и ремонт на лодки, като по този начин помага за запазването на работни места на острова.


Принос за постигане целите на ВОМР: Насърчаване на социалното благополучие и културното наследство в районите за рибарство и аквакултури, Инфраструктурни подобрения за развитие на рибарските райони.


Данни за контакт с МИРГ "Датски малки острови – Småøerne"

Лице за контакт: Г-н Morten Priesholm 

e-mail: mp@lag-smaaoerne.dk

тел: +45 22 32 84 93


Източници на информация: 

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha