Menu
Кошница

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група подпомага създаването на първото училище по ветроходство за хора с увреждания в Испания

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група подпомага създаването на първото училище по ветроходство за хора с увреждания в Испания
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Испания: Проектът, подкрепен от Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Мурсия“, е за създаване на първото училище по ветроходство за хора с увреждания в Испания.


Държава: 
Испания
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
20 008,40 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР): 
7 503,15 евро
Национално съфинансиране:
2 501,05 евро
Частно съфинансиране: 
14 026 евро


Кратко описание на добрата практика:

Местната инициативна рибарска група (МИРГ) "Мурсия" чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони спомага за създаването на първото Национално училище по ветроходство за хора с увреждания в Испания. 

Благодарение на подкрепата и изградените контакти на МИРГ "Мурсия", местен жител, който остава парализиран след претърпян инцидент, превръща личния си проект за рехабилитация в първото Национално училище по ветроходство за хора с увреждания в страната.

„Тези две адаптирани лодки ще ни позволят да увеличим капацитета си и да обучаваме повече хора, които се интересуват от ветроходство. Плаването е инструмент за популяризиране значението на нашите екологични и риболовни ресурси, ценностите на нашата област и дава на хората с увреждания усещане за самостоятелност.“ - споделя Хосе Луис Монтоя, президент на „Адаптирана спортна асоциация на Мар Менор“.

Когато Хосе Луис Монтоя претърпява инцидент, който го оставя парализиран, препоръка от лекаря му води до откриването на нова страст към ветроходството. Хосе постига удивителни резултати от използването на това упражнение като рехабилитация. В района обаче няма подходящ клуб за хора с увреждания. Той решава да стартира „Адаптирана спортна асоциация на Мар Менор“ (ADA MM), която започва като проект за осигуряване на две адаптирани лодки и създаване на безплатно училище за млади хора с намалена подвижност, които биха искали да опитат ветроходство.


Местният ветроходен клуб "Lo Pagán" подкрепя инициативата на Хосе Луис като предоставя персонал, безплатно използване на съоръжения, които биват надстроени за подобряване на достъпността, и други парични вноски. Местната риболовна организация го свързва с МИРГ "Мурсия", която осигурява безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) на половината средства, необходими за реализиране на проекта. Останалите 50% от нужните средства са предоставени от Регионалната федерация по аквакултури, с която МИРГ осъществява контакт.

През 2019 г. положителните резултати за физическото и социалното приобщаване на хората с увреждания, които членовете на Асоциацията постигат, привличат вниманието на Националната болница за параплегици в Толедо, един от най-големите лечебни центрове в Испания за хора с гръбначни травми. Понастоящем болницата работи съвместно с Университета на Сан Антонио в Мурсия с цел проследяване на ефектите от симулатор на ветроходство върху млади хора (на възраст 20-30 години), които са претърпели наранявания на гръбначния стълб. Опитът показва много положителни резултати.

Бъдещите дейности на проекта включват шестимата членове на „Адаптирана спортна асоциация на Мар Менор“  дапродължават да участват в национални и международни състезания. Капацитетът на клуба ще бъде увеличен, което ще позволи на повече членове извън Мурсия да се присъединят. Ще бъдат организирани събития, за да се даде видимост на спорта и района, като разговори в училищата и „Седмица на ветроходството“, която е проведена за първи път в Мурсия през април 2020 г.


Принос за постигане целите на ВОМР: Насърчаване на социалното приобщаване в рибарските райони; Добавяне на стойност и насърчаване на иновациите; Морски дейности; Качество на водата; Образование и обучение; Младежки дейности.


Данни за контакт с МИРГ "Мурсия"

Лице за контакт: Г-жа Inmaculada Torres

e-mail: galpemur@gmail.com

тел. +34 696 35 93 76


Източници на информация: 

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha