Menu
Кошница

Добра европейска практика: Проект за вътрешнотериториално сътрудничество между три Местни инициативни рибарски групи в Полша, които помагат на местните рибари да реализират улова си чрез възраждане на древния рибен пазар в Гданск

Добра европейска практика: Проект за вътрешнотериториално сътрудничество между три Местни инициативни рибарски групи в Полша, които помагат на местните рибари да реализират улова си чрез възраждане на древния рибен пазар в Гданск
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Полша: Проектът за вътрешнотериториално сътрудничество между три Местни инициативни рибарски групи (МИРГ) в Поморския регион в Полша подпомага местните рибари чрез създаването на нова платформа за популяризиране и продажба на местна риба и рибни продукти. 


Държава: 
Полша
Безвъзмездна финансова помощ:
36 600 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР): 
27 500 евро
Национално съфинансиране:
9 100  евро


Кратко описание на добрата практика:

Три Местни инициативни рибарски групи от Поморския регион в Полша чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони допринася за възраждане на древната традиция на рибния пазар в Гданск, който е съществувал от 1343 до 1945 г. Пазарът е отворен през август, в пика на туристическия сезон.  

„Проектът успя да убеди рибарите, че може да работи за тях - че рибният пазар в Гданск може да помогне за увеличаване на доходите им. Рибарите, които продаваха прясната си риба направо от лодките по време на „Рибния пазар“, реализираха доходи няколко пъти по-високи, отколкото когато продаваха рибата си в пристанището. Първите два „Рибни пазара“ бяха „еднократни“ събития, но отсега нататък бихме искали да превърнем това в регулярна дейност.“ - споделя Даниел Леснау, изпълнителен директор на МИРГ "Северно Казуби".

Реализирането на проекта позволява на рибари и търговци на риба да си проправят път до пазара в центъра на стария град на Гданск с традиционни риболовни лодки, облечени в традиционни костюми. Те организират множество дейности, включително дегустация и продажба на риба на място, кулинарни демонстрации и състезания (филетиране, навиване и др.), демонстриране на традиционни умения за поправяне на мрежи и лодки, както и изложба на открито.


Събитието е организирано за първи път през август 2013 г. и се провежда отново през август 2014 г. Опитът показва, че продажбата на прясна риба директно от лодките на рибарите може да привлече допълнителни клиенти, създавайки нов пазар. Проектът, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) подпомага местните рибари да се обединят и създадат постоянен щанд за продажба на риба и рибни продукти. Проектът също така спомага за насърчаване на сътрудничеството между рибарите и организации, работещи за опазване на рибарското наследство, както и за популяризиране на трите сътрудничещи си по проекта Местни инициативни рибарски групи. Ако участващите МИРГ продължат да работят и през новия програмен период, възнамеряват да превърнат събитието в регулярна дейност.

Принос за постигане целите на ВОМР: Добавяне на стойност към продуктите от риболов и аквакултури; Къси вериги на доставка; Кулинария; Туризъм; Културно наследство.


Данни за контакт с МИРГ "Северно Казуби":

Лице за контакт: Г-н Daniel Lessnau

e-mail: biuro@plgr.pl

тел: +48 77 46 890


Източници на информация: 

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha