Menu
Кошница

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група в Западна Естония подпомага местен рибар да преустрои своя рибен магазин в пункт за преработка на прясна риба на място, чрез който да се създадат нови работни места

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група в Западна Естония подпомага местен рибар да преустрои своя рибен магазин в пункт за преработка на прясна риба на място, чрез който да се създадат нови работни места
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Естония: Проектът, подкрепен от Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Hiiukala“, има за цел да подпомогне развитието на дейността на местен рибар чрез създаване на нови съоръжения за преработка на прясна риба на остров Хийумаа в Естония, което от своя страна води и до създаване на нови работни места.

Държава: 
Естония
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
358 000 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР): 
170 250 евро
Национално съфинансиране:
56 750 евро
Частно съфинансиране: 
131 000 евро


Кратко описание на добрата практика:

Местната инициативна рибарска група (МИРГ) "Hiiukala" чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони подпомага местен рибар да преустрои своя рибен магазин в пункт за преработка на прясна риба на място, като изгради специализирани съоръжения за преработка на прясна риба. По този начин за първи път се осигурява възможност за преработване на местна риба на остров Хийумаа в Естония.


„Подкрепата от МИРГ Hiiukala, FARNET и ЕФМДР беше от решаващо значение за реализирането на проекта. Пазарът на прясна риба беше нестабилен, а търсенето на преработена риба непредсказуемо. Благодарение на изградените нови съоръжения, вече сме в състояние да обработваме местна прясна риба и да продаваме продуктите си на местната общност и посетителите. Освен това, този проект е много добър пример за създаване на работни места на местно ниво, разнообразяване на дейностите и затваряне на веригата от крайбрежния улов на риба до масата на крайния потребител.", споделя Имре Киви, директор на Stonefish OÜ.

Предизвикателства, към които е насочен проектът:

С придобиване на независимост от Съветския съюз се появява възможността остров Хийумаа да се възползва максимално от своите риболовни традиции, с нови флоти, пристанища, производство на хрилни мрежи и местната рибна борса „Kärdla“. Продажбата на прясна риба обаче постепенно намалява, тъй като преработената риба става все по-популярна сред клиентите. Съоръженията на рибния пазар не осигуряват достатъчна видимост и са твърде малки за извършване на преработка на рибата на място. Поради тази причина всичката преработена риба, която потребители купуват е внесена от континенталната част на Естония или от чужбина.


Решението:

Имре Киви е местен рибар и директор на компания "Stonefish". Той е собственик на малък магазин за риба на рибния пазар в Kärdla от 17 години. Това подтиква Имре да създаде ново съоръжение за преработка на риба, което позволява опушване на рибата, приготвяне и продажба на рибни филета.


Местният рибар се обръща към МИРГ "Hiiukala" за информация относно възможностите за финансиране чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР). С безвъзмездната финансова помощ, предоставена от ЕФМДР и осигурена от МИРГ чрез подхода ВОМР, Имре създава нов търговски обект с  помещения за преработка и продажба на местна риба и рибни продукти разположен на главния път, водещ към острова, които са лесно достъпни за туристи. Проектът е реализиран на четири етапа, които включват и създаване на кът за кафе в новопостроената сграда, където се продава  още рибена супа и пушена сьомга. Петима служители работят в новата сграда целогодишно, като по време на туристическия сезон бива наемане и допълнителен персонал. В новоизградените съоръжения се организират и учебни посещения за скандинавските рибари,  по време на  които рибарите  се запознават с местните практики в преработката на риба. В новия обект се организира и специализирансеминар за производство на хрилни мрежи, който позволява на местните рибари и техните роднини да се запознаят с възможности за разнообразяване на своите дейности.


Принос за постигане целите на ВОМР: Добавяне на стойност към продуктите от риболов; Дребномащабен и крайбрежен риболов; Преработване на рибни продукти; Диверсификация; Стратегия от „Фермата до трапезата“


Данни за контакт с МИРГ "Hiiukala"

Лице за контакт: Г-жа Tuuli Tammla

e-mail: info@hiiukala.org 

тел: +372 5694 1855

уебсайт: www.hiiukala.org/ 


Източници на информация: 

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha