Menu
Кошница

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група в Испания подкрепя местните рибари като стимулира консумацията на местна риба в необикновен ресторант на пристанището в Гандия

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група в Испания подкрепя местните рибари като стимулира консумацията на местна риба в необикновен ресторант на пристанището в Гандия
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Испания: Проектът, подкрепен от Местна инициативна рибарска група (МИРГ) в Испания, е за създаване на необикновен ресторант на пристанището в Гандия, който популяризира традициите на местната рибарска общност и стимулира консумацията на местна риба.


Държава:Испания                    
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
150 961,34 евро
Безвъзмездна финансова помощ: 
52 856,47 евро
Европейско финансиране:
44 911 евро
Национално съфинансиране: 
7 945,47 евро
Съфинансиране от бенефициента:
98 104,87 евро


Кратко описание на добрата практика:

Местната инициативна рибарска група (МИРГ) "La Safor" чрез подхода ВОМР в рибарските райони спомага за създаването на ресторант "La Llotja Cuina de Mar" („Рибна борса, морска кухня“), популяризиращ местната морска култура и кухня.  Ресторантът отваря врати в пристанището на Гандия, на последния етаж на сграда, използвана от местното сдружение на рибарите "Cofradía", кметството и пристанището на Валенсия. МИРГ "La Safor" дълго време обмисля новаторската идея за създаване на ресторант в празните помещения на сградата, с цел да привлече хората към пристанището, като същевременно популяризира нематериалното културно наследство на рибарските общности и стимулира консумацията на местна риба. За постигането на целта, МИРГ си сътрудничи с успешна, млада компания "Diverfun Safor" с опит в сферата на кетъринга. Подпомогната от МИРГ и финансовата подкрепа на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), компанията успява да оборудва кухните и да обзаведе ресторанта, и  след много упорита работа, през януари 2018 г. новото кулинарно пространство отваря врати.Ресторантът предлага на своите клиенти прясно уловени продукти от рибния пазар на Гандия, намиращ се на приземния етаж. Ресторантът има остъклена зона от едната страна, която позволява на клиентите да наблюдават търга на рибната борса, който се провежда всеки следобед. Организаторите на проекта наемат помещенията от местното рибарско сдружение с цел популяризиране на местни рибни продукти, като се ангажират да купуват риба от местния рибен пазар, включително подценени и често изхвърляни риби, които да включват в дневното меню на ресторанта. 

Клиентите, изчакващи своето ястие, могат да разгледат и месечното списание, публикувано от самия ресторант и посветено на местната морска култура и кухня. Освен това, местните рибари ползват специална отстъпка при посещение в ресторанта. Постигнати резултати:

  • В новия ресторант работят 19 души;
  • Ресторантът работи всеки ден от понеделник до неделя през цялата година, като предлага рибно меню за обяд и вечеря;
  • Ресторантът успява да допринесе за преодоляване на често срещания проблем със сезонната заетост в района, където набирането на персонал се случва предимно през лятото;
  • Ресторантът има капацитет за около 50 души, а удобното му местоположение в пристанището, заедно с новостта на предлаганите услуги, го превръща в привлекателен актив за района.


Възможности за трансфер на добрата практика:

Иновативните ресторанти, които насърчават консумацията на местни и подценени риби, имат възможност за развитие в повечето територии на Местните инициативни рибарски групи. Това е валидно особено в случаите, когато има изградена необходимата инфраструктура и където има местни видове, чиято търговска стойност има потенциал да бъде увеличена.


Научени уроци:

Проектът е печеливш и за двете страни: рибарската асоциация извлича ползи от наемането на помещенията си и увеличаването на местните продажби, включително на риба, която в противен случай ще бъде изхвърлена, като едновременно с това  популяризира нематериалното културно наследство на местната рибарска общност. Инициаторите на проекта от своя страна стартират успешен бизнес, като се възползват от местоположението и атрактивността му за туристите.

Принос за постигане целите на ВОМР: Добавяне на стойност и насърчаване на иновациите по веригата на доставка в областта на рибарството.


Данни за контакт с МИРГ "La Safor":

Лице за контакт: Г-жа Amparo Aleixandre
e-mail: galpgandiaalbufera@gmail.com


Източници на информация: 

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha