Днес, 17.07.2021 г., представители на Звеното за управление на Националната рибарска Мрежа посетиха „Шоуто на готвачите“ - фестивал за популяризиране на местни рибни специалитети, организирано от Местна инициативна рибарска група „Самоков“ и проведено в парк "Туристическа градина", град Самоков.


Събитието беше открито от г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, и г-н Георги Събев, заместник-министър на земеделието, храните и горите.


Водещи на фестивала „Шоуто на готвачите“ бяха Михаил Дюзев и Иво Райчев от „Дарик кафе“, а специален гост на събитието беше Masterchef Андре Токев.  

„Шоуто на готвачите“ включваше представяне на традиционни рибни ястия от бяла риба, речни раци, шаран и др., приготвени на барбекю от местни рибни готвачи от ресторантьорския бранш на територията на МИРГ „Самоков“, както и представяне на рибни продукти на компанията ЕТ „Океан-Йордан Дончев“ - член на Управителния съвет на МИРГ "Самоков". 

Участие в „Шоуто на готвачите“ взе и екипът на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“, който представи вкусен и лесен за приготвяне специалитет от черноморски миди. Г-н Нелко Йорданов, изпълнителен директор на МИРГ "Шабла-Каварна-Балчик" разясни, че мидите, които всички гости на "Шоуто на готвачите" имаха възможност да дегустират, са на най-известното стопанство в Каварна, собственост на Бляк Сий Шелс ООД.


През цялото време на представянето на местни рибни ястия Masterchef Андрей Токев контролираше изпълнението на рибните рецепти и коментираше вкусовите качества на отделните видове риби, представени по време на "Шоуто на готвачите".


Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Европейския фонд за морско дело и рибарство и Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 на Министерство на земеделието, храните и горите.