ХХ-тото юбилейно издание на национален пленер "Художници, Балчик, Любов - среща на европейски морета" ще се проведе в периода от 19-ти до 28-ми април 2021 г. в Държавния културен институт "Двореца", гр.Балчик. Темата на тазгодишното издание на фестивала е "Видими следи".История на фестивала „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“ 

За своята двадесет годишна история фестивалът „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“ е натрупал богата история. От 2001 година в рамките на фестивала са се състояли:

  • 20 пленера – живопис;
  • 32 изложби: общи от пленера и самостоятелни на участници в него, в галерии в Балчик, Варна и София;
  • 11 арт събития – театрални представления, концерти камерна музика, лекции, презентации.

Във всички издания до сега, участие са взели 55 художници от България и Хърватия. В пленера са се включвали както изявени автори с утвърдени вече имена с богати тволчески биографии, така и млади художници, които тепърва заявяват себе си. Изданията на „Художници, Балчик, Любов“ са протичали като творчески срещи, на които отделните индивидуалности са обменяли идеи и са си влияели взаимно, за да създадат произведения, заредени от контакта с неповторимите природни и архитектурни дадености на Белия град и от общуването с колеги и съмишленици. Творческият процес винаги е завършвал с показването на резултатите пред публика. Това се е случвало във фестивал, ориентиран около изложба и придружен от арт събития, свързани с темата на пленера, като отворени студия, концерти, презентации, срещи. От пленера във фонда на Галерия Балчик са постъпили над 100, а във фонда на ДКИ „Двореца“ – над 50 творби. Проявите на „Художници, Балчик, Любов“ винаги са били топло посрещани от публиката и широко отразявани от медиите.


Пленерът „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“ тази пролет ще се сътои със съдействието на Община Балчик, ДКИ „Двореца“ и организаторите на пленера.

Участниците в двадесетото, юбилейно издание са: Аглика Гайтаникова, Бисера Вълева, Дарина Янева, Силви Басева, Тереза Зиковска, Андрей Янев, Михаил Лалов, Стефан Чурчурлиев. Изложба от настоящия пленер и ретроспективна изложба с творби от миналите пленери, ще бъдат подредени в Градската галерия – Балчик и в ДКИ „Двореца“ през лятото на 2021 година.

За двадесетгодишнината на „Художници, Балчик, Любов“ се планират още: издаване на каталог, изложби във Варна и София, презентации и творчески срещи.


Повече информация за събитието ще намерит на:

  • Фейсбук страницата на ДКИ "Двореца": 

https://www.facebook.com/dvoreca/?ref=page_internal 

  • Фейсбук събитие

https://www.facebook.com/events/913953012791198/