Стартира образователния модул „Сини изследователи“, който се осъществява по проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" по „Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци“ в рамките на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014 -2021 г. Образователният модул се осъществява с подкрепата на Община Бургас съвместно с Фондация „Шанс за децата и природата на България“.


Деца и младежи на възраст от 7 до 18 години ще имат възможност да се включат безплатно в еко проект, който има за цел да ги запознае с един от най-сериозните екологични проблеми на днешното време, а именно замърсяването на Световния океан с отпадъци.


„Доскоро този проблем ни звучеше като нещо далечно и трудно го свързвахме с нашето Черно море. Но отпадъците, които то изхвърля по плажовете, както и откриването на остров от боклуци, който се носи по повърхността му, показват, че проблемът вече е на прага ни. Убедени сме, че провеждането на образователни кампании за справяне с проблемите на замърсяването на моретата и океаните с отпадъци формира децата ни като съзнателни и отговорни личности и е важна част от усилията за трайно подобряване на ситуацията.“, коментира Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България.“


Учебната програма стартира на 15.04.2021 в Център за млади таланти, гр. Бургас и включва интерактивни методи и игри, приложни занимания и екскурзии, съчетава умело и в достъпна за децата форма, усвояването на важни понятия и уползотворява по полезен начин свободното време на участниците. Заниманията се провеждат всеки четвъртък от 17:30 - за деца от 7 до 11 години и всяка събота от 17:00 - за възрастова група 12-18 години.


„Опазването и възстановяването на морската околна среда е морален дълг на всеки от нас. Как да спасим света от екологична катастрофа, как правилно да опазваме околната среда, моретата, океаните, как да бъдем по-социално осведомени и как да живеем по-природощадящо, всичко това е заложено в обучението на подрастващите в еко проекта „Сини изследователи“, споделя доц. д-р Светла Далакчиева, известен български орнитолог и биолог с дългогодишен опит в научната работа и автор на проекта.


Повече информация за безплатното обучение в проекта може да бъде открита на www.forbgkids.org, както и на телефони 0887 201033 и 0882 723760.