Община Камено и НЧ "Просвета-1927" Камено организират конкурс на лазарски групи и песни "Отворете чемшир порти Лазаре" по случай празника Лазаровден. Конкурсът ще се проведе на 24.04.2021 г. от 10:00 ч. в салона на читалище "Просвета" в гр.Камено, Община Камено, Област Бургас.


Лазаруването е поетичен момински обичай, който се изпълнява през първата половина на пролетта. По традиция се практикува на християнския празник Лазаровден, в събота преди Цветница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. Освен със своите характерни игри и песни лазаруването е обаятелен и с искреността на моминските копнежи и надежди, с дълбочината и силата на техния оптимизъм и с трепетите на годениците в очакване на женитбата. 

Конкурсът се провежда за поредна година и се утвърждава като традиция, както този за Коледарски групи и песни. До този момент има потвърждение за участие от страна на над 17 колектива. Около 200 участници - млади момичета и деца ще представят лазарски обичаи и песни, облечени в лазарски премени. 

Организаторите на конкурса се стремят да се възроди традицията на Лазаровден.За повече информация: