На  1 юни 2021 г. от 10:15 ч. българско време ще се проведе онлайн семинар на тема  "Наука в областта на рибарството: Подпомагане на риболова чрез създаване на морски защитени зони", организиран от Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия.Морски защитени територии и Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г.

Повечето морски екосистеми са претърпели промени поради антропогенни дейности. Необходимостта от опазване или възстановяване на морското биологично разнообразие и рибните запаси води до нарастващи призиви за създаване на морски защитени територии. 

Морските защитени територии са неразделен елемент от Стратегия на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. и постигане на специфичната цел за създаване на защитени зони за поне 30 % от морското пространство на Европа. Политиките на ЕС насърчават създаването на по-голяма мрежа от защитени територии в целия Европейски съюз със специфични мерки за управление на рибарството.


Семинарът е безплатен и изисква задължителна предварителна регистрация - ТУК.

В рамките на онлайн семинара ще бъде представена уводна презентация за това как морските защитени територии могат да бъдат от полза за риболова. Програмата включва и представяне на добра практика от Италия, която е успешен пример за създаване на морска защитена територия "Torre Guaceto" в Средиземно море. Учените, които са част от реализирането на проекта, ще представят постигнатите резултати, научените уроци и препоръки от тяхната работа. В заключение различни заинтересовани страни ще вземат участие в панелна дискусия, която ще предостави възможност за проучване на различни аспекти, свързани с морските защитени територии и техните ползи за риболова.


Семинарът ще обедини широк кръг заинтересовани страни - учени, управители на морски защитени зони, представители на риболовната индустрия, неправителствени организации и представители на Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет и държавите-членки. Събитието ще включва и онлайн видеокабина, в която присъстващите ще могат да записват своите препоръки, да споделят идеи и да задават въпроси относно морските защитени зони

Събитието ще се излъчва на живо в Twitter, като за целта се използва специалният хаштаг #EUFishEcon.


Програмата на семинара можете да видите ТУК.

Не пропускайте да се регистрирате от ТУК.

Допълнителна информация: 

e-mail - dgmare@mci-group.com

уебсайтSeminar on Fisheries Science – 2021 Seminar – DG MARE (fisheriesscience2021.com)