Четвъртото издание на Международния литературен фестивал „ВарнаЛит 2021“, който обединява български и световни писатели, публицисти, художници, артисти, актьори и учители, ще се проведе в периода 01 - 05 юни 2021 г. във Варна с редица срещи на открито с гости от всякакви възрасти.

„Варна Лит” е международен литературен фестивал с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Благодарение на него през последните години съвременната литература „влезе” в класните стаи на над 60 училища и извънкласни школи, не като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица — тези на най-добри и популярни автори на съвременната литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри, както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели. А част от съпътстващата програма за възрастни среща посетителите на фестивала с родни и световни обществени личности, променящи всеки ден чрез делата си средата, в която живеем. „Варна Лит” се превръща в неотменима част от културната програма на град Варна, развива се като ежегодно и очаквано събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен „посланик”.

През 2019 г. като част от изданието е връчена и Европейска литературна награда „Димитър Димов“, носител на която става френският писател Жером Ферари.Здравка Евтимова, Мария Касимова-Моасе, Георги Господинов, Захари Карабашлиев и цяла плеяда любими творци се срещат с публика от всички възрасти във фестивалните дни.

След година отсъствие международният фестивал „Варна Лит” се завръща. Във времена на изпитания „Варна Лит” цели да напомни, че героите са навсякъде около нас и именно техните дела понякога вдъхновяват най-красивите литературни истории. Темата на четвъртото издание на фестивала е „Герои сега”, а негови гости ще бъдат някои от личностите, успели с добрия си пример да вдъхнат увереност, че и в най-мрачните моменти литературата и културата могат да бъдат спасение.

Фестивалът ще бъде открит 1 юни с връчване на награда „Позиция” на писателя по сърце и лекар по призвание Людмил Станев. Три от най-талантливите женски пера в родната литература – Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова-Моасе ще се опитат да поберат световете на книгите си в дискусията „Език/Свят/Език”. Водещ на събитието ще бъде изтъкнатият журналист Георги Тошев.

На 2 юни Захари Карабашлиев и Георги Господинов ще проведат разговор на тема „Минало/Бъдеще/Минало” с модератор журналиста Георги Милков, а малко преди това ще се състои връчването на ученическия конкурс „Герои сега”.

През третия и четвъртия ден на фестивала акцент се поставя върху авторите на детска литература – с творчески работилници, среща и разговор „Деца/Възрастни/Деца“ с авторите Вера Асенова, Катя Антонова, Нуша Роянова и караоке с „Маргаритка” – проектът на Виктория Терзийска, позната като Вики от „Мастило” и Яна Липованска.

Освен литературната сцена героите на „Варна Лит” 2021 ще завладеят и музикалната, както и големия и малкия екран

Специалните събития ще бъдат представянето на автобиографичната книга на Стефан Вълдобрев „Книга за песните“ с акустичен концерт, а журналистът и писател Георги Тошев ще разкаже историите на Цветана Манева, Татяна Лолова и Георги Парцалев.

Фестивалът ще завърши с прожекция на екранизацията на световния бестселър „Човек на име Уве”. Защото героите понякога се крият там, където най-малко очакваме!
„Варна Лит” 2021 се провежда с подкрепата на Общински фонд „Култура” на Община Варна.


Допълнителна информация:

VarnaLit – 2021