Menu
Кошница

Reseaclons: Иновативен пилотен проект за събиране и рециклиране на морски отпадъци, реализиран с подкрепата на МИРГ във Франция

Reseaclons: Иновативен пилотен проект за събиране и рециклиране на морски отпадъци, реализиран с подкрепата на МИРГ във Франция
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Франция: Проектът, подкрепен от Европейския фонд за морско дело и рибарство 2014-2020 и подхода Водено от общностите местно развитие в рибарските райони на Франция, е за разработване и прилагане на иновативна пилотна схема за събиране и рециклиране на морски отпадъци, която успява да привлече широк кръг заинтересовани страни. Използвайки иновативен индустриален процес проектът, подкрепен от френския МИРГ "Vidourle Camargue", позволява да се рециклират заедно разнообразни пластмасови отпадъци, събрани от местните рибари. 

Държава: 
Франция
Обща стойност на проекта:
78 150 евро
Безвъзмездна финансова помощ:
40 200 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР):
16 670 евро
Национално съфинансиране: 
23 530 евро
Съфинансиране от бенефициента:
37 950 евро


Кратко описание на добрата практика:

Над 50 рибари от риболовното пристанище Льо Гро-дю-Роа в Южна Франция участват в пилотния иновативен проект, наречен „ReSeaclons“, който предлага съвместен подход за развитие на кръгова икономика в рибарския район, базиран на събирането и рециклирането на морски отпадъци.


Иновативната екологична схема обединява местните заинтересовани страни, създавайки взаимно изгодни партньорства, за да превърне пластмасовите отпадъци, уловени в морето, в нови продукти.


Процесът започва с това, че рибарите депонират морските отпадъци, които са събрали в морето, в два корабни контейнера на пристанището Льо Гро-дю-Роа. Контейнерите се изпразват и сортират на всеки три седмици от междуобщинската организация Terre de Camargue

След това всички смесени пластмаси се транспортират и рециклират, за да се превърнат в нови изделия на полимерна основа от компанията за пластмаси TrivéoМорският институт към Морския аквариум във френския рибарски район контролира координацията между различните заинтересовани страни.


 

Предизвикателства, към които проектът е насочен:

„През последните няколко години бях свидетел на непрекъснато нарастващо количество пластмасови отпадъци в морето. Преди реализирането на проекта ReSeaclons, като рибари, ние нямаше къде да сложим нашите пластмасови отпадъци. Освен това, нямахме представа какво ще се случи с тези пластмасови отпадъци. Сега знаем, че отпадъците се рециклират и използват добре, което е чудесно за всички участници и за околната среда. ", споделя Dominique Duprat - местен рибар от Льо Гро-дю-Роа


Постигнати резултати:

През първите девет месеца от прилагането на екологичната схема са събрани, съхранени и рециклирани приблизително 800 кг пластмасови отпадъци, от които са създадени иновативни и полезни нови продукти.

Следващата стъпка ще бъде създаването на обширна мрежа от екологични схеми за рециклиране на морски отпадъци в южната част на Франция.Възможности за трансфер на добрата практика:

Очевидният интерес на заинтересованите страни от сектора на аквакултурите, както и от други рибарски райони, може да помогне на проекта да се разпространи в други сектори и области. Простотата на проекта го прави лесно реализуем в други рибарски район и лесно адаптивен към конкретните местни предизвикателства. 


Данни за контакт с бенефициента:

Institut Marin du Seaquarium

Уебсайт: http://www.seaquarium.fr/institutmarin


Източници на информация: 

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

http://www.seaquarium.fr/institutmarin

http://www.terredecamargue.fr/ 

https://www.facebook.com/


Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha