Menu
Кошница

Иновативен проект за рециклиране на стари рибарски мрежи, финансиран чрез Стратегията за ВОМР на МИРГ във Франция

Иновативен проект за рециклиране на стари рибарски мрежи, финансиран чрез Стратегията за ВОМР на МИРГ във Франция
Иновативен проект за рециклиране на стари рибарски мрежи, финансиран чрез Стратегията за ВОМР на МИРГ във Франция
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Иновативен пилотен проект, реализиран във Франция: Пилотният проект е за разработване на иновация в областта на рециклирането на стари рибарски мрежи и е реализиран в периода 01.2019 - 10.2019 г. Новостартиралата компания „Fil & Fab“ работи активно за решаване на проблемите, свързани с морските отпадъци, като създава първата френска мрежа за рециклиране на стари рибарски мрежи.


Държава:
Франция
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
175 350 евро
Безвъзмездна финансова помощ: 
175 350 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР):
70 140 евро
Национално съфинансиране: 
70 140 евро
Частно съфинансиране:
35 070 евро

Кратко описание на добрата практика:

Местни предизвикателства и решения, към които проектът, е насочен: 

През 2015 г. Théo Desprez и Thibaut Uguen забелязват изобилието от стари и изхвърлени рибарски мрежи, докато се разхождат по пристанищния док в Брест, Франция. По това време и двамата са студенти по дизайн в Европейското висше училище за изкуство в регион Бретан, Франция, и работят върху създаването на прототип за обувка, направена от рециклирани рибарски мрежи. Прототипът е приветстван от журито на Международния морски фестивал в Брест и въз основа на тази положителна обратна връзка се ражда компанията "Fil & Fab".

„Нашата цел е да предложим местен продукт (от Бретан), който се основава на местен пластмасов ресурс, като същевременно популяризира забравени отпадъци.“ споделя Théo DESPREZ, главен изпълнителен директор на "Fil & Fab", организатор на проекти.

Иновативното Решение:

Във Франция старите рибарски мрежи обикновено се изпращат на депа, изгарят се или се изпращат в чужбина за рециклиране. Théo и Thibaut решават да разработят по-устойчиво местно решение за рециклиране на тези мрежи. В продължение на три години компанията работи със свои партньори за създаване на надеждна система за събиране на пластмасови отпадъци в пристанищата на район Бретан. Местно социално предприятие (Les Genêts d'or) сортира, почиства и превръща събраните мрежи в найлонов прах, готов за повторна употреба. Компанията “Fil & Fab” разработва техника за трансформиране на тази нова суровина в пластмасови листове, които след това се използват за създаване на серия от нови пластмасови продукти.

Благодарение на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) "Brest" е осигурено финансиране на проекта чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони.  

Финансирането от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) е предназначено за осигуряване на необходимото оборудване, с което да се извършва рециклирането на стари рибарски мрежи. Същевременно са  разкрити три нови работни позиции на пълен работен ден в новосъздадената компания.

Постигнати резултати чрез иновативното решение:

Над 100 тона рибарски мрежи са рециклирани и продадени от стартиращото предприятие.

Принос за постигане целите на ВОМР: Насърчаване на иновациите на продукти от риболов и аквакултури, добавяне на стойност, създаване на работни места, кръгова икономика

Данни за контакт с МИРГ "Brest":

Лице за контакт: Г-жа Luce Demangeon
e-mail: luce.demangeon@pays-de-brest.fr
тел: +33 2 98 00 62 37


Източници на информация: 

уебсайт - https://www.fil-et-fab.fr/

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha