Menu
Кошница

Eranova – френски иновативен стартъп за производство на биологична пластмаса от зелени макроводорасли

Кратко описание на иновативната компания:

Eranova е френски стартъп, който създава биологична пластмаса от зелени макроводорасли. Наличието на макроводорасли в крайбрежните региони е основен източник на замърсяване, а токсичните газове, които макроводораслите отделят, представляват риск за океаните, морската дива природа и човешкото здраве.


Ограничаването на въздействието и разпространението на зелените водорасли представлява основен разход за местните власти. Иновативната технология, разработена от Eranova, превръща зелените водорасли в биопластмаса от ново поколение с разнообразни индустриални приложения като козметика и опаковки. Компанията Eranova предлага печелившо решение за намаляване на замърсяването в крайбрежните райони и алтернатива на вредните пластмаси на основата на изкопаеми горива.


Иновативна патентована технология

Зелените водорасли са огромен ресурс с неконтролиран растеж, който замърсява плажовете и моретата. Управлението и елиминирането на този неконтролиран е основна грижа за околната среда на градовете и държавите.

  • Обогатяване

След събирането на водораслите, Eranova обогатява морския ресурс с нишесте чрез използване на патентован иновативен процес в големи водоеми, като по този начин се постига 20 пъти повече биомаса от сегашните наземни растителни култури.

  • Екстракция

Екстракцията на нишесте се обработва чрез патентована техника за ензимен крекинг, произвеждаща 13 пъти повече нишесте от сегашното сухоземно производство на царевично нишесте например.

  • Трансформация

Материалът се преработва в биоразградима и устойчива биопластмаса, подобрявайки с 15% механичните свойства на сегашната биопластмаса.Устойчиво производство на водорасли, улавящо CO2, за различни видове приложения

Зелените водорасли са инструмент в борбата срещу глобалното затопляне и парниковите газове. Публикациите показват, че 1 килограм сухи водорасли улавят 1 килограм CO2. Компанията очаква производство от 10 000 тона до 2022 г.


Продукти и решения

Eranova произвежда 4 вида смоли. Всички те са на биологична основа и имат нисковъглеродно въздействие. В зависимост от приложението те са компостируеми, биоразградими, за многократна употреба или рециклируеми.

  • Ежедневни приложения

Компанията идентифицира 4 категории продукти от водорасли, с които цели да подобри въздействието на промишленото производство върху околната среда чрез използването на смоли от биологични зелени водорасли.

  • Биоразградими продукти

Примери за приложения: Тави за ястия, торби за боклук, материали с кратък живот.

  • Устойчиви продукти

Примери за приложения: Тави за ястия, опаковки за многократна употреба, композитни материали (облицовки)

  • Домашно компостиране

Примери за приложения: Торби за плодове и зеленчуци, опаковки за събиране на биоотпадъци.

  • Промишлено компостиране

Примери за приложения: Торби за плодове и зеленчуци, опаковки за събиране на биоотпадъци.

Освен своите положителни екологични ефекти, Eranova очаква да създаде до 320 нови работни места. Пилотната технология има потенциал да бъде възпроизведена и в други крайбрежни райони с наличие на зелени макроводорасли, но също и в пустинни места, индустриални пустини и земя, неподходяща за развитие на земеделска дейност.

Предварителните поръчки от бъдещи клиенти илюстрират големия търговски потенциал на иновативното решение на френската компания Eranova.


Видеа:

https://eranovabioplastics.com/wp-content/uploads/2020/03/Eranova-ENG-1-1.mp4

https://vimeo.com/video/362256134


Източници на информация:

Blue Bioeconomy Forum

https://eranovabioplastics.com/?lang=en 

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha