Menu
Кошница

Устойчиво рибарство: Стартиране на партньорство за енергиен преход за рибарството и аквакултурите в ЕС

Устойчиво рибарство: Стартиране на партньорство за енергиен преход за рибарството и аквакултурите в ЕС
Ново
Устойчиво рибарство: Стартиране на партньорство за енергиен преход за рибарството и аквакултурите в ЕС
0 лв.
Без данък: 0 лв.

На 16 юни т. г. Комисията стартира Партньорството за енергиен преход за рибарството и аквакултурите на конференцията на високо равнище „Обединяване на силите за енергийния преход в рибарството и аквакултурите в ЕС“.

Партньорството ще осигури централна платформа за всички участници в морето за споделяне на знания и решения и за координиране на усилията за постигане на неутрален по отношение на климата сектор до 2050 г., както е посочено в съобщението относно енергийния преход в рибарството и аквакултурата на ЕС. Това по-специално ще помогне за справяне с някои от най-неотложните предизвикателства в процеса на енергиен преход, като необходимостта от нови професионални умения, осигуряване на достатъчно финансиране и запълване на пропуските в знанията, научните изследвания и иновациите. Комисията ще координира работата на партньорството.

Комисарят по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичюс даде началото на процеса по време на конференцията на високо равнище, като покани всички заинтересовани страни да се присъединят:

„За да успеем, се нуждаем от приноса на всички участници в сектора на рибарството. Това партньорство е кръгла маса, на която всички гласове в дебата трябва да бъдат чути - от рибарите и фермерите за аквакултури до изследователските институти, корабостроителите, разработчиците на съоръжения и пристанищата. Днес европейският сектор на рибарството и аквакултурите все още е силно зависим от изкопаемите горива. Тази зависимост се отразява на неговата устойчивост и го прави уязвим към голямата променливост на цените на горивата и енергийни кризи. Енергийният преход ще направи сектора по-устойчив и трябва да започнем да работим в него сега.”.

Освен това Комисията предоставя инструмент, който да помогне на рибарите да предвидят по-добре въздействието на разходите за енергия върху техните печалби. Съвместният изследователски център на Комисията току-що пусна нов инструмент за оценка на въздействието на разходите за гориво върху икономическите резултати на риболовния сектор. Този цифров инструмент позволява на потребителите да оценят ефектите от възможните цени на горивата върху ключови икономически показатели, като добавена стойност и печалба.

За да се присъедините към партньорството или да получите повече информация, посетете уебсайта на събитието или изтеглете брошурата

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha