Menu
Кошница

Добра европейска практика: Опазване и устойчива аквакултура в Румъния

Добра европейска практика: Опазване и устойчива аквакултура в Румъния
Ново
Добра европейска практика: Опазване и устойчива аквакултура в Румъния
0 лв.
Без данък: 0 лв.

В сърцето на Румъния предприемачът Марилена Маереану работи върху запазването на популациите на есетрови риби и разработването на практики за устойчива аквакултура от 90-те години на миналия век.

С помощта на ЕС това, което започна като скромен семеен бизнес за търговия с риба и рибни продукти, скоро се трансформира в мисия за цял живот за защита на ценната есетра.

Посветен на есетрата

Когато Марилена осъзнава тревожния спад на запасите от есетрови риби в река Дунав и Черно море, тя осъзнава, че бъдещето на търговията с хайвер и есетрови риби е в отглеждането на есетрови риби.

През 1998 г., въпреки огромните предизвикателства, пред които е изправена, Марилена създава първата частна ферма за есетрови риби в Румъния и създава вече известната марка Danube Caviar. Това пионерско начинание предостави алтернативен източник на месо и хайвер от есетрови риби, облекчавайки натиска върху дивата есетра.

Водена от страстта си към иновациите, Марилена следва курсове за обучение в Германия, за да научи изкуството на изкуственото размножаване на есетрови риби. Нейната отдаденост се отплаща. През 2004 г. нейната компания става първата в Румъния, която успешно възпроизвежда дивата есетра Beluga. Оттогава тези отгледани в плен есетри са намерили пътя си до много други рибовъдни стопанства, допринасяйки за запазването на ценния генофонд на Beluga.

 „Не можете да правите аквакултура без страст и участие“, казва Марилена – и резултатите говорят сами за себе си.

Със своето органично сертифициране и неуморна реклама, марката Danube Caviar днес е известна с високото си качество в Румъния и в международен план. Марката е сред малкото доставчици на есетрови риби в делтата на Дунав, които доставят до хотелите в района, където много туристи идват да опитат есетрови деликатеси.

По-голяма ефективност благодарение на финансирането от ЕС

Неотдавнашният финансиран от ЕС проект за модернизация в Marilena’s Horia й позволи подобряване на условията на труд, обновете на оборудванете и включване на нови устойчиви технологии Подобренията включват по-енергийно ефективни алтернативи, както и фотоволтаични панели, които правят фермата почти напълно енергийно независима. Средствата от ЕС също помогнаха да се защити хуманното отношение към популацията от есетрови риби във фермата. Оптимално функциониращата система за отглеждане насърчава благосъстоянието на рибите. В същото време намалява риска от технически инциденти, които биха могли да застрашат един от най-ценните генофондове на есетрови риби в Румъния, който е от решаващо значение за поддържането на генетичното разнообразие. Благодарение на финансирането от ЕС Марилена може да продължи да помага за възстановяването на популациите на дивата есетра в Дунав и Черно море, както чрез подпомагане на зарибяването, така и чрез създаване на алтернатива на риболова на дива есетра.

Повече информация на ел. страница на проекта.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha