Menu
Кошница

Добра европейска практика: Създаване на мрежа от сертифицирани професионалисти по водни спортове и по-привлекателна работна среда за сини кариери

Добра европейска практика: Създаване на мрежа от сертифицирани професионалисти по водни спортове и по-привлекателна работна среда за сини кариери
Добра европейска практика: Създаване на мрежа от сертифицирани професионалисти по водни спортове и по-привлекателна работна среда за сини кариери
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Като древна раковина на Nautilus - символ на обновяване, еволюция и растеж - финансираният от ЕС проект Nautilus разработи новаторска методология за обучение на инструктори по туризъм по водни спортове.

Проектът се основава на убеждението, че професионалистите по водни спортове могат да действат като местни посланици за насърчаване на селските крайбрежни райони и повишаване на осведомеността относно опазването на нашите морета.

Проектът обедини индустрията с партньори от академичните среди от Гърция, Италия, Турция и Кипър. Ползотворно сътрудничество между три малки и средни предприятия за туризъм по водни спортове, университет, ИТ компания за неформално обучение и организация за акредитация и сертифициране.

Това доведе до възможността за сертифициране на длъжността инструктор по водни спортове NAUTILUS, който отговаря на изискванията на международния стандарт ISO/IEC 17024.

Постигате умения и знания

Инструкторите по водни спортове обикновено са сезонни и мобилни работници с различен опит. Те обикновено са или завършили студенти с дипломи по хотелиерство с умения, различни от тези, които са необходими, или опитни инструктори по водни спортове без теоретични познания за гостоприемството и обслужването на клиенти.

Проектът Nautilus беше съсредоточен около конкретните нужди на професионалистите по водни спортове, включващи:

1.      повишени знания за местната природна, човешка и културна среда;

2.      познания по хотелиерски услуги, мениджмънт и маркетинг в туризма;

3.      „меки” умения (комуникационни и езикови умения, управление на риска, работа в екип, лидерство, културно съзнание);

4.      умения за безопасност (проактивни/реактивни, първа помощ, спешна реакция и действие, спасяване);

5.      обучение за приобщаване.

Проектът беше подкрепен от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), но подкрепата надхвърли финансирането. Както подчертава координаторът на проекта Odysseas Spyroglou:

„Проектът създаде уникална морска общност, която предлага възможност за работа в мрежа, сътрудничество, обмен на знания и споделяне на ресурси. Тази общност ни предложи работа в мрежа и връзка със заинтересовани страни от секторите на синята икономика, които ще гарантират устойчивостта на нашия проект в дългосрочен план.“

Мрежа от сертифицирани професионалисти

Целта на проекта е да оборудва по-добре туризма по водни спортове и крайбрежното гостоприемство с умения и знания, за да изпълняват работата си ефективно и устойчиво.

Той направи това чрез създаване на методология за обучение и схема за сертифициране, основа за професионално признаване на професиите в областта на водния спортен туризъм, хармонизиране на техните умения и знания.

Nautilus също така е създал мрежа от сертифицирани професионалисти, които могат да предоставят съвети и насоки на заетите в хотелиерството и бизнеса, както и да гарантират спазването на стандартите в индустрията на хотелиерството.

Odysseas Spyroglou подчертава ползите от проекта за сини кариери: „Като инвестираме в развитието на тази програма за обучение и свързаната мрежа от сертифицирани професионалисти, ние сме уверени, че ще можем да осигурим така необходимия тласък на индустрията на хотелиерството и да помогнем за създаването на по-позитивна и привлекателна работна среда за сини кариери.”.

Повече информация: https://nautiluscert.eu/

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha