Menu
Кошница

Черноморските кораби „Лефер“ и „Лаврак“ са оборудвани с нови модерни технологии за риболов

Черноморските кораби „Лефер“ и „Лаврак“ са оборудвани с нови модерни технологии за риболов
Черноморските кораби „Лефер“ и „Лаврак“ са оборудвани с нови модерни технологии за риболов
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Внедряването на нови технологии и повишаване качеството на уловите нямат алтернатива за „Лаврак“ ЕООД. Една от най-успешните български риболовни компании реализира проект за закупуване и монтаж на оборудване за сортиране, съхранение, шоково охлаждане и подготовка на уловите директно на борда на риболовните си кораби по Програмата за морско дело и рибарство (2014-2020 г.) (ПМДР). Общата стойност на инвестицията е 393 618 лв. Предоставената безвъзмездна финансова помощ по проекта е в размер на 196 809 лв.

„Това е изключително успешен проект за нашата семейна фирма. Той ни даде възможност да развием бизнеса си и да повишим конкурентоспособността си“, каза за ekspresso управителят на дружеството Емил Милев.

„Освен това успяхме да подобрим значително качеството на продукцията си, както и да разширим пазарите си. Вече реализираме наши рибни продукти успешно не само на родния пазар, но и на румънския“, допълни Милев. Дружеството участва в проекта с два от трите си риболовни кораба – „Лефер“ и „Лаврак“. Той подчерта, че благодарение на средствата от Програмата фирмата е осъществила пълната им модернизация. Корабите са оборудвани синоксови съдове (лакани), които позволяват шоково замразяване и съхранение на рибата, с цел запазване на вкусовите й качества. След изваждането на рибата от морето рибата, тя се поставя в специалните съдове, където има лед и вода, за да се охлажда.

„Закупихме и 2000 каси за корабите. Ловимпо 7-8 тона риба дневно, която се съхранява в новопридобитите каси. След като разтоварим касите с риба от корабите си, част от нея се реализира в заводите за преработка“, обяснява пътеката на производствения цикъл управителят на „Лаврак“ ЕООД. И допълва, че по проекта е закупен и хладилен товарен автомобил, който се използва за транспортиране на рибата.

Амбициите на варненското дружество не спират дотук. Фирмата има намерение да кандидатства и по новата морска европейска програма, но този път за разширение на складовете.

„Лаврак“ ЕООД е създадено през 2013 г. с предмет на дейност улов на риба в акваторията на Черно море. То притежава три собствени рибарски кораба – два с дължина по 16 м и един 23 м, с които извършва стопански риболов основно на трицона, хамсия, сафрид, чернокоп.

Проектът на дружеството е оценен високо на европейско ниво, като е
обявен за успешна добра практика на месеца от Европейската комисия. На
страницата си Комисията е поместила и рекламен филм представящ
дейността на дружеството. Филмът може да гледате ТУК.

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-199525

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha