Menu
Кошница

AspBAN – Трансформиране на атлантическите пристанища на ЕС в центрове на синята икономика

AspBAN – Трансформиране на атлантическите пристанища на ЕС в центрове на синята икономика
Ново
AspBAN – Трансформиране на атлантическите пристанища на ЕС в центрове на синята икономика
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Пристанищата са сред основните входни точки на океана. Създаден през 2021 г. Atlantic Smart Ports Blue Acceleration Network (AspBAN) включва повече от 40 пристанища в различни региони на Атлантическия океан. Целта на проекта е да превърне пристанищата в центрове за развитие на нови и устойчиви бизнеси в синята икономика. Това ще помогне на пристанищата да диверсифицират дейностите си и да намалят въглеродния си отпечатък. Проектът е финансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Стратегическата роля като стартови площадки за ново поколение бизнеси в синята икономика

Повечето пристанища имат промишлени дейности, свързани с морски операции и роля в секторите на логистиката и туризма. Следователно пристанищата имат всички условия да се превърнат в центрове за иновации в устойчивата синя икономика, интегрирайки в едни и същи физически космически изследователски центрове, зрели компании, стартиращи и разширяващи се предприятия.

„Потенциалът на морето и неговото въздействие върху различни области превърнаха морската икономика в един от секторите с най-голямо развитие през последните години. Този растеж обаче също така разкри необходимостта тази по-традиционна екосистема да бъде иновативна, което да я направи по-устойчива и конкурентоспособна. AspBAN е създаден с тази цел. Той изгражда първата екосистема за устойчивост и иновации в Атлантическото пространство, създавайки пионерска платформа, която може да бъде възпроизведена в други географски райони”, обяснява д-р Ана Пинела, ръководител на международния консорциум, който създава проекта.

Рекорден брой партньори за изграждане на общност

В консорциума AspBAN участват Португалия, Испания, Франция, Ирландия, Холандия, Норвегия и САЩ. В допълнение към участието на повече от 40 пристанища в различни региони на Атлантическия океан, консорциумът разчита на участието на 12 европейски и северноамерикански партньори и подкрепата на почти 200 стратегически партньори от цял свят - частни компании, инвестиционни фондове, ускорители, бизнес асоциации и политически субекти.

Пионерски подход, фокусиран върху иновациите

Дейностите на AspBAN могат да бъдат разделени на две основни области:

1.      изграждането на общност около пристанищата и по-широките им мрежи; и

2.      иновационните програми, които ще мобилизират финансиране. Тези програми включват:

·         Услугите за ускоряване, специално създадена програма, която привлече около 200 стартиращи фирми и беше напълно адаптирана към нуждите на 80-те най-добри стартиращи компании, които бяха избрани след задълбочена оценка. Тези стартиращи компании бяха избрани сред иновативни компании, чиито авангардни решения могат да допринесат за повишаване на цифровизацията и оперативната ефективност, както и да улеснят зеления преход и появата на нови бизнеси за пристанищата в устойчивата синя икономика.

·         Отворената иновация, специално създадена схема за ускоряване с основна цел създаване на конкретни пилотни проекти между стартиращи фирми и пристанища. Това трябва да увеличи шансовете за разработване на иновативни продукти и решения, които ефективно отговарят на предизвикателствата на пристанищата.

Според д-р Пинела, „понастоящем няма организирана иновационна екосистема в атлантическото пространство на ЕС за постигане на такъв вид въздействие, нито в друг морски басейн. Като такъв, AspBAN е пионер в този подход в морската политика на ЕС, създавайки благоприятен за инвестиции контекст за устойчива океанска икономика, като пилотира прилагането на най-новите политики на ЕС”.

Мобилизиране на финансиране за иновации и декарбонизация в пристанищата

Благодарение на усилията си за сътрудничество, AspBAN вече е мобилизирал подкрепата на приблизително 30 фонда и финансови субекти (като BlueInvest, Европейската инвестиционна банка и Dubai Ports World), които активно участват в проекта. AspBAN ще използва различните заинтересовани страни в мрежата, като ги свързва и привлича частни инвеститори.

Това ще доведе до окончателен набор от 50 иновативни продукта или решения, които да бъдат разработени като пилотни в 30 пристанища, привличайки 6 000 000 евро преки частни инвестиции, мобилизирайки 5 милиарда евро потенциални частни инвестиции и намалявайки емисиите на CO2 с поне 100 000 тона в операциите от 30-те порта.

„Искаме да допринесем за препозиционирането на ролята на пристанищата и техните бизнес модели и за по-устойчива декарбонизация от икономическа гледна точка. Като такива, областите, които възнамеряваме да стимулираме, са всички онези, които водят до декарбонизация, цифровизация и кръговрат на пристанищата и секторите на синята икономика, които работят в този контекст”, казва Педро Роча Виейра, глобален главен изпълнителен директор на Beta-I, координатор на проекта. Подкрепяйки трансформацията на атлантическите пристанища на ЕС в устойчиви центрове на синя икономика, AspBAN насърчава Европейската зелена сделка.

Повече информация: Уебсайт на проекта: https://aspban.eu/en/home/

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha