Menu
Кошница

Добра европейска практика: Проект PuertAlMar намалява въглеродния отпечатък на испанското пристанище на Виго

Добра европейска практика: Проект PuertAlMar намалява въглеродния отпечатък на испанското пристанище на Виго
Добра европейска практика: Проект PuertAlMar намалява въглеродния отпечатък на испанското пристанище на Виго
0 лв.
Без данък: 0 лв.

PuertAlMar, което се превежда като „врата към морето“, е проект, който показва как човешките дейности и процъфтяващото биоразнообразие могат да съществуват едновременно в пристанищата. Представя също и как въглеродният отпечатък на пристанищата може да бъде намален. Разположен в пристанището на Виго, на атлантическото крайбрежие на Испания, този финансиран от ЕС проект е осъществен от Autoridad Portuaria de Vigo – пристанищните власти на Виго – и Университета на Виго. Той дава много добри резултати, които могат да бъдат приложени и в други портове.

 

Съчетаване на промишлени дейности и богато биоразнообразие в пристанищата

Виго е най-голямото пристанище в Испания и място, където съжителстват пристанищни дейности, морско биоразнообразие и градската среда. Проектът PuertAlMar възниква от стратегията за син растеж, разработена за пристанището на Виго. Това е първият пилотен проект от поредица от три проекта, заедно с Living Ports и Peiraos do Solpor, чиято обща цел е намаляване на въглеродния отпечатък на пристанището на Виго. Като опазва и възстановява части от пристанището, проектът е от полза и за биоразнообразието и развитието на риболовните дейности. Карлос Ботана Лагарон, ръководител на отдела за устойчивост на пристанището на Виго, обяснява: „с проекта PuertalMar защитаваме визията, че пристанищата могат да имат важни промишлени дейности, като същевременно са домакини на богато биоразнообразие.“

 

Изкуствен модел, възпроизвеждащ природата (в началото на проекта и по-късно с богато биоразнообразие).

За да помогне за постигането на амбициозните си цели, проектът PuertAlMar проектира иновативни структури за пресъздаване на изгубени морски местообитания в рамките на пристанището. Тези изкуствени структури са проектирани и произведени от екип от еколози в университета във Виго, използвайки "биомиметични" техники, които имитират елементи от природата. След това те са инсталирани под съществуващи понтони, за да привлекат морски растения и животни.

Проектът също така планира действия и дейности за повишаване на осведомеността относно значението на подобряването на екологичния статус на бреговата линия, засегната от пристанищната структура. В тази връзка Хесус Васкес Алмуиня, президент на пристанището на Виго подчертава: „не става въпрос само за постигане на добро качество на околната среда, ние трябва да сме сигурни, че населението е информирано за биологичното разнообразие, наблюдавано в нашите води.“

За тази цел в пристанището вече са монтирани информационни табла, които укрепват връзката между пристанището и града. Освен това проектът работи и със секторите на риболова и аквакултурите и местните училища чрез срещи лице в лице, постигайки много добри отговори на програмата за син растеж.

 

Решението е в океана

В продължение на една година структурите са наблюдавани, за да се оцени съставът, изобилието и разнообразието на морските организми, които се заселват върху тях. След това са проучени функциите на тази нова изкуствена екосистема, за да се разбере нейният ефект върху социално-икономическите дейности и особено смекчаването на изменението на климата чрез фиксиране на CO2. Като цяло са идентифицирани повече от 180 вида, свързани с фиксирането на въглерод. Изследователите изчисляват, че рутинното използване на изкуствени структури в пристанищните зони може да абсорбира средно 5,9 kg CO2/m2. Съответното намаление на емисиите на CO2 в атмосферата допринася за борбата с окисляването на океана и изменението на климата.

Реализираните действия са положителни за всички. Подобряването на екологичното състояние на бреговата ивица в район, значително променен от промишлени и пристанищни дейности, е от полза не само за общностите, занимаващи се с риболов и аквакултури, но и за обществото като цяло. Финансирането от ЕС (Европейски фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР)) позволява на партньорите по проекта да установят сътрудничество между пристанищните сектори и изследователската общност, за да работят заедно за опазване на бреговата линия. За Карлос Ботана Лагарон урокът, който може да се извлече от този проект е, че „решението на екологичните проблеми, пред които сме изправени в света, може да бъде намерено в океана“.

Над хиляда души взеха пряко участие в дейностите по проекта. С допълнителното влияние на вестници, списания, уебсайтове и социални медии, въздействието е значително както в Галисия, така и в Мелила. Накрая изследователите разработват два наръчника от събраните данни, което прави проекта още по-достъпен и лесен за мултиплициране. Внедряването на подобни инфраструктури вече представлява интерес и за други пристанищни власти.

Втората фаза на проекта „Живи пристанища“ е подкрепена от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020.

 

Повече информация: Страница на проекта на уебсайта на пристанището на Виго

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha