Menu
Кошница

Риболовната общност на El Palmar в лагуната Albufera във Валенсия, Испания, подкрепени от МИРГ се обединяват за създаването на прототип на лодка, работеща с електричество.

Риболовната общност на El Palmar в лагуната Albufera във Валенсия, Испания, подкрепени от МИРГ се обединяват за създаването на прототип на лодка, работеща с електричество.
Ново
Риболовната общност на El Palmar в лагуната Albufera във Валенсия, Испания, подкрепени от МИРГ се обединяват за създаването на прототип на лодка, работеща с електричество.
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Екологизирането на морското корабоплаване е основна цел на Европейската зелена сделка. Целта за минимизиране използването на изкопаемите горива и намаляване на емисиите на CO2 не се търси само на политическо ниво. Има и някои забележителни инициативи на местно ниво, които вървят в тази посока. Риболовната общност на El Palmar в лагуната Albufera във Валенсия, Испания, търси решения за екологичния преход и екологизирането на рибарството. Резултатът е финансиран от ЕС прототип на лодка и пилотно проучване на електрически лодки с екологичен анализ на техните енергийни, социални и икономически ефекти. Проектът е осъществен в сътрудничество с Политехническия университет във Валенсия. Осемметровият прототип на лодка се представя днес пред публика днес, 23 декември.

Сътрудничеството е от ключово значение за подобряване на екологичното състояние на лагуната

Лагуната Албуфера се намира в природен парк във Валенсия. Той има дълга история на човешко обитаване и също така е район с голямо екологично значение, където изменението на климата се усеща дълбоко. Риболовната общност, активна в района, има исторически важна роля в местното управление и е една от първите, засегнати от изменението на климата, тъй като нейният вековен начин на живот започва да изчезва. В лагуната има около 1000 лодки с размери от 6 до 12 метра. Някои се използват за риболов, други за туризъм, а други са лодки за отдих. Хората от района, както рибари, така и жители са на мнение, че трябва да се направи нещо.

Местните рибари, загрижени за състоянието на околната среда в техните риболовни райони, искат да проучат възможността за преминаване от дизелови двигатели към двигатели, работещи с електричество. Това ще намали не само прякото замърсяване от изтичане на гориво, но и емисиите на въглероден диоксид и нивата на шум около лагуната.

Същевременно за всички е ясно, че сами няма да стигнат много далеч в реализацията на тази идея. Поради това те се обръщат към своята местна инициативна рибарска група за помощ и финансиране от ЕС. Това води до сътрудничество между местните жители, рибари, научни институции, туристическия сектор, градския съвет и частния сектор с общата цел да се работи за намаляване на въглеродните емисии. Научните партньори са допринесли чрез проучването, докато частният сектор е представен от местен производител на лодки, Calafat, който е специализиран в типичните лодки, използвани в лагуната Албуфера.

Всички сътрудичещи си са убедени, че този процес на участие е ключът към успешното прилагане.

Пилотно проучване и прототип на лодка с електрически двигател

Първоначалната стъпка е проучване, разглеждащо възможните проблеми и пречки при внедряването на електрически двигатели, в т. ч. и ползите и как да се подобри тяхното приемане в местната рибарска общност. Местният строител на лодки Calafat строи прототипа по модела на традиционните лодки, които обикновено се използват в лагуната. За бенефициентите е важно да работят с местния традиционен производител на лодки, тъй като този занаят е друг застрашен сектор.

След това прототипът на електрическата лодка е тестван в лагуната Албуфера с цел да бъде възпроизведен на риболовни кораби, туристически и развлекателни лодки.

Проправяне на пътя за намаляване на емисиите на CO2

1000-те лодки в лагуната работят средно 300 дни в годината с до четири пътувания на ден. Ако електрическият прототип трябва да бъде репликиран във флота, Albufera щеше да очаква възможно годишно намаление от 1074 тона CO2 емисии. Друг важен аспект е намаляването на шума. Сегашните дизелови двигатели на лодките могат да достигнат 92 децибела, а електрическите двигатели са изключително тихи, така че общото шумово замърсяване ще бъде значително намалено.

На 23 декември 2022 г. осемметровият прототип на лодка се представя пред публика. Проучването и електрическият прототип вече създадоха обществена осведоменост за предимствата на преминаването към електрически двигатели. Бенефициентите започват да виждат плодовете на работата си, тъй като други публични институции вече предлагат финансова подкрепа за преобразуване от дизел към електрически. Следователно проучването и прототипът могат да се разглеждат като история на успеха, която проправя пътя за истинска промяна.

Подробности: ТУК.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha