Menu
Кошница

Производителят на водорасли Algaria SRL достига до нови инвеститори благодарение на BlueInvest

Производителят на водорасли Algaria SRL достига до нови инвеститори благодарение на BlueInvest
Производителят на водорасли Algaria SRL достига до нови инвеститори благодарение на BlueInvest
0 лв.
Без данък: 0 лв.

В момента океанът е източник на само до 2% от човешката храна, въпреки че покрива повече от 70% от повърхността на Земята. Неотдавнашното съобщение „Към силен и устойчив сектор на водораслите в ЕС“ идентифицира отглежданите морски дарове като важен източник на алтернативен протеин за храни и фуражи с нисък въглероден отпечатък. Промишленото отглеждане на водорасли за консумация от човека се е увеличило многократно през последните няколко десетилетия. Въпреки това, макар и популярно в Азия, навлизането на производството и потреблението на водорасли остава бавно в ЕС. Algaria е млад италиански стартъп, готов да се възползва от този огромен потенциал, произвеждайки и разпространявайки биопродукти на основата на спирулина с помощта на програмата на ЕС Blueinvest.

Подкрепа от ЕС за иновативни компании в сектора на водораслите

В цяла Европа няколко компании разработват революционни решения и технологии, подкрепящи растежа и устойчивостта на сектора на водораслите, но често се борят да привлекат инвеститори и да получат достъп до финансиране.

Основана през 2016 г., Algaria SRL е сред първата група компании, които се възползват от програмата BlueInvest Readiness Assistance. С тази програма, както е известно Европейската комисия пряко подкрепя иновативни компании в сектора на водораслите и насърчава инвестициите в авангардни технологии в индустрията. Целта е да се разработи по-устойчива хранителна система и да се даде възможност за преход към кръгова европейска биоикономика.

Производство на спирулина алгея по кръгов начин

Младата италианска стартираща компания произвежда и разпространява силно хранителни алтернативни храни и съставки (спирулина водорасли), чрез своята марка Spireat, без да засяга екосистемата. Тъй като производството на водорасли спирулина има висока нужда от топлина, Algaria използва иновативна кръгова система, при която топлинната енергия на биогаза, генериран от растенията, се използва за отопление на оранжерия през цялата година. Всички входове и изходи се рекуперират и не се използват суровини. Водата също се рекуперира в производствения процес, което води до нулево нетно въздействие. Нещо повече, Algaria също така е разработила патентована революционна технология, наречена e-pond, която е способна да възстановява странични продукти от хранителната промишленост, извличайки минералните остатъци и използвайки ги като суровина за подпомагане на растежа на микроводорасли.

BlueInvest – коучинг и свързване на компании с инвеститори

Чрез сесии на BlueInvest, стартиращата компания е подобрила своята пазарна и инвестиционна готовност и специално е работила върху цялостен бизнес план, подходящ за привличане на финансиране. BlueInvest изигра особено важна роля в подпомагането на стартиращата компания да разшири своята мрежа и да идентифицира ключови партньори за сътрудничество в областта на научноизследователската и развойната дейност, не само благодарение на подкрепата на техния треньор, но и на участието им в събития на BlueInvest.

„Събитието BlueInvest ни помогна да достигнем до някои наистина полезни връзки, за да стартираме заедно някои проекти за научноизследователска и развойна дейност“, казва Антонио Ида, главен изпълнителен директор, Algaria SRL. „Изживяването в мрежа беше изключително ефективно“. И това не е приключило: занапред Algaria има амбициозни планове за набиране на средства и в момента инвестира силно в научноизследователска и развойна дейност, за да постигне високи нива на технологична готовност (TRL). Компанията преговаря с банки и финансови институции за множество опции за финансиране и наскоро сключва сделка на стойност 3,3 милиона евро с инвеститор.

Повече информация може да намерите ТУК.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha