Menu
Кошница

Иновативната стартираща компания h2boat от Италия разработи водородна технология, която намалява емисиите на CO2 от морския транспорт.

Иновативната стартираща компания h2boat от Италия разработи водородна технология, която намалява емисиите на CO2 от морския транспорт.
Ново
Иновативната стартираща компания h2boat от Италия разработи водородна технология, която намалява емисиите на CO2 от морския транспорт.
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Предизвикателството: намаляване на емисиите на CO2

Въпреки че морският транспорт играе съществена роля в икономиката на ЕС и е един от най-енергийно ефективните видове транспорт, той е и голям и нарастващ източник на емисии на парникови газове, представляващи 3 до 4% от общите емисии на CO2 в ЕС, или над 144 милиона тона CO2 през 2019 г. Докато ЕС се отдалечава от зависимостта си от изкопаемите горива, възобновяемата енергия ще играе ключова роля в бъдещето на морския транспорт и за постигане на целта, поставена в Европейския зелен пакт за постигане на въглероден неутралитет в ЕС до 2050 г.

Решение за лодки за отдих: водород

С все по-голямо значение на екологичния транспорт, иновативната стартираща компания h2boat, базирана в Италия, има желание да революционизира корабоплаването чрез своята водородна технология, която може да бъде инсталирана както на ветроходни, така и на моторни лодки, което потенциално ги прави 100% енергийно устойчиви и изключително функционални. Авангардният продукт на h2boat „Energy Pack“ включва система, която използва водородна технология, за да направи лодките за отдих автономни по отношение на техните електрически нужди на борда.

Състои се от три части

·         горивна клетка, способна да произвежда електричество от водород;

·         акумулираща система за безопасно съхранение на големи количества водород при ниски температури и ниско налягане;

·         електролизатор, произвеждащ водород от вода, използвайки излишната енергия, произведена от възобновяеми източници.

„Енергийният пакет“ ефективно интегрира тези компоненти на борда на лодката, като: консумира вода, за да съхранява енергия, излъчва вода, за да произвежда енергия. Той решаващо допринася за намаляването на локализираните емисии на CO2, като същевременно драстично намалява шума, миризмите и вибрациите на борда. Той също така допринася за изграждането на лодки с нулево въздействие, които имат достъп до иначе затворени морски защитени зони

BlueInvest в действие: h2boat получава обучение за достигане на нови пазари

С клиентска база, която включва както B2C (основно Северна Европа, Бенелюкс), така и B2B клиенти (предимно във Франция и Италия), h2boat се обърна към BlueInvest, за да подобри своята пазарна и инвестиционна готовност и обхвата си до потенциални инвеститори.

Чрез сесии с техния треньор BlueInvest, h2boat специално работи върху своя бизнес план, за да стимулира растежа си. Според главния изпълнителен директор Томас Ламберти, отговарящ за усилията на компанията за научноизследователска и развойна дейност, менторската програма на BlueInvest „ни помогна да изясним нашата визия и да се префокусираме и адаптираме“. Първоначално фокусиран върху по-лесни за изграждане по-малки водородни системи, h2boat преориентира своите бизнес приоритети: вместо това реши да се съсредоточи върху суперяхти и мегаяхти с оглед на рязкото покачване на пазара за тези по-големи лодки. Стартиращата компания също се пренасочи от единственото предоставяне на своя продукт към предоставяне на услуги, знания и дизайн, особено за големи приложения, като корабостроителници.

В момента h2boat има амбициозни планове за набиране на средства и се надява да убеди бъдещите инвеститори да им предложат разумна оценка до края на 2022 г.

            Източник: https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/news/h2boat-reaching-new-markets-thanks-blueinvest-2022-11-30_en

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha