Menu
Кошница

Lokka Fishers’ Cooperative от финландска Лапландия реализира проект „майстор и чирак“, от по-възрастните към по-младите: изграждане на ново поколение рибари

Lokka Fishers’ Cooperative от финландска Лапландия реализира проект „майстор и чирак“, от по-възрастните към по-младите: изграждане на ново поколение рибари
Lokka Fishers’ Cooperative от финландска Лапландия реализира проект „майстор и чирак“, от по-възрастните към по-младите: изграждане на ново поколение рибари
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Търговията на рибарите включва много неща: тя е предизвикателна, но завладяваща, може да бъде изтощителна, но е и благодатна. Но това не е занаят, който обикновено може да се научи в училищата: всъщност по-голямата част от предаването на умения и компетенции в занаята идва от по-възрастните рибари, които преподават своята работа на по-млади чираци. Този процес на поколение често се бори с ограничения като застаряването на по-възрастното поколение рибари и проблеми при привличането на местната младеж в сектора.

В резервоара Лока-Порттипахта във финландска Лапландия набирането на млади хора в сектора е от съществено значение за оцеляването на рибарството в района и за сигурността на веригата за доставки на храни. Благодарение на финансирането от ЕС, кооперативът на Lokka Fisher създаде проект, който се справя с тези ограничения и успешно прилага подновяването на поколенията в сектора на рибарството

За да обърне тенденцията на застаряване, Кооперативът оценява методите за привличане на младите в района, както и риболовна индустрия. Проектът идентифицира три цели:

1.      гарантиране на непрекъснатостта на риболова в района

2.      подобряване на професионалните умения както на новите, така и на съществуващите рибари, и

3.      разработете иновативен модел за набиране на служители в риболова за района.

Резултатът е проект „майстор и чирак“, в който новоназначените младежи са обучени от застаряващите възрастни рибари в района за период от две години и половина. Това е гъвкава програма, която предоставя на чираците достатъчно време за други работни и учебни ангажименти, тъй като проектът не предлага първоначален доход.

Проектите за майстор-чирак са склонни да привличат младежи от техните местни райони. За разлика от това Лапландия има малко население в сравнение с други части на Финландия, така че новите рибари са били наети от други части на страната и в международен план от други държави-членки на ЕС. Въпреки че носи значителни разходи, подобно преместване изисква потенциалните чираци да имат голямо доверие в проекта, което не гарантира нито работа, нито доход след завършване на програмата за обучение. Същевременно този процес на набиране на персонал е един от успешните аспекти на процеса, който ефективно се справя с проблема с броя на чираците при подновяването на поколенията.

Проектът сравнително се различава от другите програми за майстор-чирак по това, че чираците придобиват специфични умения въз основа на майстора рибар, към който са назначени. Тези умения варират от проектиране на специфично риболовно оборудване, през действителни риболовни дейности, до обработка след улов.

Осезаемите резултати от проекта са 14 нови младежи, които вече работят в района като пълноценни рибари с пълен доход от професията. Това е удвоило общия брой на търговските рибари в района. Освен това фактът, че двама от 14-те новоназначени са жени, допринася за повече равенство между половете. Тъй като проектът увеличава броят на рибарите в района, са извършени няколко нови инвестиции в пристанището и съоръженията за преработка, които подобряват условията на труд в сектора. По-нататъшните очаквани подобрения ще се основават на нуждите и новите идеи на младите рибари, които сега работят в района.

Докато проектът е напълно завършен и платен, членовете на Lokka Fishers’ Cooperative продължават проекта по тяхна собствена инициатива. Движещата сила зад този ангажимент е желанието на възрастните рибари в района да продължат да предоставят обучение на всеки, който наистина се интересува да научи занаята и да стане рибар на пълен работен ден.

Финансирането от ЕС чрез Lapland Local Action Group (LAG) означаваше, че Lokka Cooperative може да създаде трайна програма за обучение, която все още се изпълнява днес, въпреки че първоначалният проект е приключил. Подмладяването на сектора донесе нови сили и нови идеи в местната търговия, като същевременно даде на възрастните рибари по-голяма цел и надежда, че тяхната професия ще продължи да играе важна роля в развиващата се местна икономика.

Резултатите от проекта бяха толкова добре приети в района на Lapland FLAG, че други подобни проекти сега се провеждат в други части на региона, включително езерото Kemijärvi: Към днешна дата този проект има трима млади чираци, които в момента учат занаята си от старши майстори рибари .

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha