Menu
Кошница

„Алгае България“ - първата пилотна инсталация в България за отглеждане на микроводорасли спирулина

„Алгае България“ - първата пилотна инсталация в България за отглеждане на микроводорасли спирулина
„Алгае България“ - първата пилотна инсталация в България за отглеждане на микроводорасли спирулина
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Първата пилотна инсталация за отглеждане на микроводорасли спирулина е изградена от „Алгае България“ ЕООД в Стара Загора по проект, финансиран от Програма морско дело  и рибарство 2014 – 2020 г.

Тези първи стъпки с пилотната инсталация бяха много важни за нас, защото трудно се придобива ноу-хау за такъв бизнес – споделя основателят и  управител на „Алгае България“    Ивайло Стоев. По неговите думи инсталацията им позволила на принципа проба-грешка да достигнат до стабилни условия за отглеждане на спирулина и още след първата година вече имали продукт, с който излезли на пазара. Това им позволило да започнат култивацията по иновативен начин, който гарантира високото качество на културата.

В последствие е завършена още по-голяма производствена инсталация, където е инсталиран вече индустриален биореактор за култивация на водорасли и сега там се фокусират всичките им усилия.


Какво представлява този биореактор?

Това е затворена система, която осигурява пълноценно усвояване на светлината. Инсталирането му позволява да се осигури съвършен контрол и се гарантира поддържането на изолирана затворена система за култивация на синьо - зелените микроводорасли, обяснява Ивайло Стоев. „Култивацията на свежа спирулина изисква тънък баланс между алкалност на средата, осветеност и температура, както и чистота на хранителната среда на микроводораслите“, коментира той.

Самият реактор е разделен на две части: едната е светлинна, в която микроводораслото получава слънчева светлина,  другата е тъмна, в която самата култура, така да се каже си отпочива. Самото инженеригово изпълнение е доста сложна задача и продължавали да го подобряват.

На въпроса, какво го е накарало да се заеме с този иначе рисков за изпълнение пилотен проект, тъй като у нас няма аналог, управителят на „Алгае България“ обясни, че първо това е положителният ефект на водораслото върху човешкото здраве и второ, то дава много добри пазарни възможности.

Всъщност синьо - зеленото водорасло е известно под научното си наименование Spirulina arthrospira platensis. То е от семейство цианобактерии и представлява микроскопична бактерия, която расте естествено в сладководните езера в тропическите региони на Азия и Африка.  През последните години се култивира заради високото съдържание на протеини и е много популярно във Франция, където населението консумира близо 400 тона микроводорасли годишно, според проучване на Darwin Nutrition и Френската федерация по спирулина (FSF). Спирулината е храна с високо хранително съдържание, богата е на витамини, минерали, микроелементи и мастни киселини. Напоследък започва да става популярно и у нас. В няколко направления е ползата от използването на продуктите от нея като хранителни добавки:  имунитет, общо укрепване на организма, подобряване на кръвната картина, баланс и здраве на храносмилателната система. Изготвяните хранителни добавки от спирулина подпомагат и укрепват човешкия организъм.

Още през 2003 г. Световната здравна организация създаде междуправителствената институция IIMSAM, популяризираща използването на микроводорасли Spirulina срещу недохранването. Оттогава ООН и неправителствени организации като Червения кръст имат мисии за подпомагане на производството на храни, базирани на тези микроводорасли. НАСА и Европейската космическа агенция също проявяват интерес и обявяват, че искат да култивират спирулина по време на космически мисии.

„Като пионери, макар и бавно, но прокарваме пътя си към родния пазар и резултатите са обнадеждаващи. Българският пазар е част от световния, само че процесите се случват по-бързо в други страни и по-бавно у нас, но това, което става на Запад постепенно започва да се случва и у нас. Така че ще продължи разширяването на пазарните възможности за такива продукти. В момента работим основно на българския пазар, имахме малък износ за Великобритания, до преди Брекзит и сега тепърва предстои разширяването на нишата ни на външните пазари, като Великобритания, САЩ и Германия, каза Ивайло Стоев.

„Преди година разработихме продукт, който бе фокусиран върху това да подпомага организма при остри вирусни инфекции. От обратната ни връзка с клиентите разбрахме, че в комбинация с пробиотика ни, ползите са още по-големи и резултатите са добри, когато клиентът ги използва като превенция или пък за възстановяване от Covid-19- допълни управителят на „Алгае България“ .

Източник: https://www.maritime.bg/.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha