Menu
Кошница

Добра европейска практика: Иновативни инвестиции в устойчиви технологии за синя икономика

Добра европейска практика: Иновативни инвестиции в устойчиви технологии за синя икономика
Добра европейска практика: Иновативни инвестиции в устойчиви технологии за синя икономика
0 лв.
Без данък: 0 лв.

КРАТКО ОПИСАНИЕ НА ИНВЕСТИЦИЯТА В УСТОЙЧИВИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА СИНЯ ИКОНОМИКА 

Днес офшорният вятър произвежда чиста електроенергия, която се конкурира и понякога е по-евтина от съществуващата технология, базирана на изкопаеми горива.

Това е история за безспорно европейско технологично и промишлено лидерство: Европейските лаборатории и индустрии бързо разработват набор от технологии, за да използват силата на моретата за производство на екологично електричество, преминавайки от плаваща офшорна вятърна енергия до технологии за океанска енергия като вълни или приливи, плаващи фотоволтаични инсталации и използването на водорасли за производство на биогорива.

За Европейската комисия е много ясно, че подкрепата на технологичните иновации в офшорния енергиен сектор е от първостепенно значение за модела на устойчив растеж на ЕС, декарбонизирана икономика и енергийна диверсификация.

Стратегията на ЕС за офшорна възобновяема енергия, датираща от ноември 2020 г., предлага увеличаване на офшорния вятърен капацитет на Европа от сегашното ниво от 12 GW на 300 GW до 2050 г. И не е само това. Допълнителни 40 GW, идващи от океанска енергия и други нововъзникващи технологии като плаващ вятър, също трябва да бъдат използвани от нашите морета до 2050 г.

В цяла Европа иновативни компании разработват революционни решения и технологии, за да постигнат тези цели. Често обаче им е трудно да привлекат инвеститори и достъп до финансиране.

Blue Invest е инициатива на Европейската комисия, която има за цел именно да стимулира и подпомогне иновациите и инвестициите в устойчиви технологии за синя икономика.

Създадена през 2020 г., Gazelle Wind PowerSearch е млада ирландска компания, основана с цел да ускори прехода към възобновяеми енергийни източници чрез въвеждане на следващото поколение усъвършенствани офшорни вятърни платформи.

Хибридната плаваща платформа Gazelle Wind Power е по-компактна и по-лесна за изграждане, разполагане и поддръжка от други плаващи платформи. По-лек от конвенционалните платформи, той използва приблизително 70% по-малко стомана и е една трета от теглото на другите плаващи платформи. Неговата патентована технология също значително намалява разходите, което го прави по-достъпно и достъпно решение за внедряване в дълбоки води.

През 2021 г. Gazelle Wind Power - новосъздадена компания, която навлиза на пазара, се присъедини към програмата BlueInvest Readiness Assistance. Обучителните сесии с BlueInvest позволиха на компанията да развие своята маркетингова стратегия и стратегия за растеж, като подобриха капацитета за изпълнение и улесниха достъпа до финансиране. Само за няколко месеца експертите от програмата подкрепиха Gazelle Wind Power в идентифицирането на различни схеми за финансиране, които отговарят на целите на компанията. Същевременно осъществиха контакти и с над 30 инвеститора.

След завършването на BlueInvest Readiness Assistance, Gazelle Wind Power приключи инвестиция за 2,9 милиона евро. Компанията вече е в контакт с инвеститори за допълнителни възможности, приближавайки офшорната вятърна енергия една стъпка по-близо до постигане на целите на Зелената сделка на ЕС.

Източник: Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на ЕК.

            https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/news/gazelle-wind-power-limited-fulfilling-ambition-2022-07-27_en


Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha