Menu
Кошница

Добра национална практика: Варненска фирма разработи лодка дрон със слънчево захранване за мониторинг на водоеми

Добра национална практика: Варненска фирма разработи лодка дрон със слънчево захранване за мониторинг на водоеми
Тагове: ZEBCOM , "КОРЕС" ЕООД
Добра национална практика: Варненска фирма разработи лодка дрон със слънчево захранване за мониторинг на водоеми
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Варненската фирма "КОРЕС" ЕООД разработи иновативна роботизирана система за мониторинг на крайбрежни води и вътрешни водоеми. Проектът ZEBCOM е финансиран от програмата за научни изследвания "Хоризонт 2020", като общият му бюджет е 71 429 евро.

По информация на Варненския областен информационен център, цитиран от БТА, идеята на проекта е да се създаде плавателен дрон - автоматизирана платформа за хидрографски измервания и мониторинг на качеството на водите, която представлява комбинация от автономно безпилотно транспортно средство с вградени роботизирани устройства. Дронът е предназначен за работа в езера, реки, канали, пристанища, лагуни, защитени зони.

Роботът-лодка е със слънчево задвижване с нулеви емисии. Технологията се основава на оптимизирано използване на слънчевата енергия за зареждане на батерии, които осигуряват мощност на електрически двигатели. Дистанционното управление и предаване на данни от и към лодката става с помощта на радио-телеметрична технология. Хидрографските измервания и изследванията за качеството на водите се осигуряват чрез комбинация от сертифицирани измервателни уреди и неконвенционални устройства, разработвани от "КОРЕС" ЕООД. Параметрите на техниката позволяват тя да носи тежко спомагателно оборудване.

Роботизираната система ZEBCOM е рентабилна и екологична. Тя има редица предимства, тъй като се управлява дистанционно и няма нужда от екипаж на борда, лесна е за използване, безопасна е, прилага се без процедури за разрешителен режим, разходите за производство и поддръжка са малки. Системата е в състояние да реагира в рамките на часове или минути на спешни повиквания. Използването на подобни автономни модули за мониторинг може да осигури евтини, ефективни инструменти за рутинен мониторинг на водната среда. Надеждните данни от такива наблюдения са от решаващо значение за разбирането и адаптирането към изменението на климата.

По време на първата фаза на проекта са тествани, анализирани и калибрирани различни компоненти на иновативната техника. В рамките на следващ етап ще бъде въведен в експлоатация окончателният и подобрен прототип на системата, ще бъдат изградени логистиката, оборудването и инфраструктурата за серийно производство. В дългосрочен план се обмисля разширяване на областта на приложение на технологията - за големи лодки за аквакултури, за туристически цели и дори за кораби. Използването й може да допринесе значително за намаляване на въглеродните емисии.

Източник: БТА от Областен информационен център-Варна.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha