Menu
Кошница

Ocean Leaves – водораслите се превръщат в „биостимуланти“ за растенията и почвата в градинарството в цяла Ирландия

Ocean Leaves – водораслите се превръщат в „биостимуланти“ за растенията и почвата в градинарството в цяла Ирландия
Ново
Ocean Leaves – водораслите се превръщат в „биостимуланти“ за растенията и почвата в градинарството в цяла Ирландия
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Ocean Leaves използва естествените предимства на водораслите, за да произведе гама от продукти за домашния градинарски и селскостопански сектор. Продуктите на Ocean Leaves действат като „биостимуланти“, които могат да помогнат за регулиране и подобряване на физиологичните процеси на растенията, като по този начин повишават устойчивостта и растежа на растенията и същевременно подобряват почвените условия. С малко помощ от ЕС компанията успява да увеличи производството си.

Мери Мейлър, основател на Ocean Leaves, създава компанията, след като открива, че крайбрежната ивица в югоизточната част на Ирландия, близо до нейната резиденция, има над 500 вида естествени морски водорасли и че от векове те са били използвани като хранително вещество за почвата и растенията, стимулиране на устойчивостта на растенията, подобряване на добивите и качеството на културите, както и удължаване на срока на годност след прибиране на реколтата.

Тъй като частта „плевел“ в думата „морски водорасли“ има донякъде негативна конотация, Мери решава да нарече марката Ocean Leaves, черпейки вдъхновение от японската дефиниция на макроводораслите: „морски зеленчуци“. За Мери това отразява по-добре положителната роля и полезността на водораслите.

Даване на естествен тласък на градините

Ocean Leaves използва две разновидности на водорасли в своите торове: Fucus vesiculosis (мехурче) и Ascophyllum nodosum (възлесто червено), известно на местно ниво като feamann bhuí, което се превежда като „жълто злато“. Известен също като каменна трева, Ascophyllum nodosum е исторически признат със своите биостимулиращи свойства. Фермерите на Аранските острови разчитат на него от векове, за да превърнат пясъка в плодородна почва. Викингите също така наричат плетения ваксин „златото на севера“, което показва дългогодишната му историческа стойност.

Използвайки тези водорасли, Ocean Leaves произвежда продукти, които прехвърлят естествени ползи на местни градинари и търговски субекти от сектора в цяла Ирландия, които нямат лесен достъп до брега.

Това от своя страна води до преоткриване на древните традиции и пробуждане на потребителските познания във връзка с природните местни морски ресурси. Както казва Мери: „Ocean Leaves използва естествени морски активи, за да постигне успех в градинарството.“

Малко помощ от ЕС

Проектът е финансиран от Fisheries Local Action Group (FLAG) South East, който подпомага малкия бизнес като Ocean Leaves да достигне до по-широки национални пазари. Използвайки Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) по проекта Ocean Leaves е закупено необходимото специфично оборудване, за да се подобри и разшири производствения капацитет и развие вериги за доставки в цяла Ирландия, съчетавайки растежа на производството с растежа на продажбите.

По този начин Ocean Leaves предефинира образа на водораслите и употребата им в Ирландия и ЕС, като и допринася за устойчива синя икономика.

Повече информация ТУК.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha