Menu
Кошница

Добра европейска практика: Чрез проект Gardsfisk за система за аквакултура във ферма и европейско финансиране – от свиневъд до рибовъд

Добра европейска практика: Чрез проект Gardsfisk за система за аквакултура във ферма и европейско финансиране – от свиневъд до рибовъд
Ново
Добра европейска практика: Чрез проект Gardsfisk за система за аквакултура във ферма и европейско финансиране – от свиневъд до рибовъд
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Christer Wannebro е бил свиневъд от 25 години. През 2018 г. селскостопанските му постройки се нуждаят от ремонт, а той изпитва силно желание да започне нещо ново в професионален план. През същата година Christer Wannebro участва в семинар за кръгова аквакултура във ферма и решава да опита. Ако някой посети фермата на Кристър днес, няма да намери прасета в стопанските постройки. Вместо това сградите са пълни с аквариуми с риба, произвеждаща друг вид храна, докато богатите на хранителни вещества остатъци от производството на риба се използват като тор в полетата около фермата.

Производствената система, използвана във фермата на Кристер, е изобретена от шведската компания Scandinavian Aquasystems AB под името Gårdsfisk („риба във ферма“).

Системата за аквакултура във фермата е проектирана да намали въздействието върху околната среда от производството на храни, да намали емисиите на парникови газове и да интегрира производството на култури. Gårdsfisk доставя хвърляща хайвер риба във фермата и след това изкупува обратно зряла риба, за да я преработва, смила или опушва в собствените си съоръжения.

Кристър е сред първите, които инвестираха в производствената система на Gårdsfisk. Фазата на изграждане на производствената система се провежда през периода 2019-2020 г., а през май 2020 г. е факт и първата риба. Пълна производствена система е въведена и работи от декември 2021 г. Общата инвестиция е около 12 милиона шведски крони (~ 1,3 милиона евро), от които финансирането от ЕС покрива част, което значително помага на предприятието на Кристер.

Производствената система във фермата се е променила напълно, чрез интегриране на наземно рибовъдство с традиционно растениевъдство. Концепцията Gårdsfisk също така прави възможно производството на устойчива храна в кръгов процес, при който отпадъците от рибата се използват като тор в околните полета. В стопанските постройки се произвеждат два различни вида риба. Това са нилската тилапия (Oreochromis niloticus) и африканският острозъб сом (Clarias gariepinus). Във всеки резервоар има между 1500 и 2000 риби. И двата вида са всеядни и могат да бъдат хранени с по-устойчиви фуражи, отколкото е възможно с други видове аквакултури.

 

Като следваща стъпка Кристър обмисля как да използва още по-добре остатъците и отпадната топлина от производството на риба в бъдеще. Една от идеите е да инвестира в система за аквапоника с оранжерия, за която ще кандидатства отново за еврофинансиране, предвид успешно реализирания проект. Междувременно концепцията Gårdsfisk се разраства в Швеция. Има няколко други заявления в шведския EMFAF (Европейски фонд за морско дело и аквакултури) за започване на аквакултури във ферми. Това е и същността на Зелената сделка: от фермата до трапезата и синия растеж.

Източник: https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/news/pig-farmer-fish-farmer-2022-11-30_en

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha