Menu
Кошница

Добра европейска практика: Датска местна инициативна рибарска група подпомага и разширява производството на водораслите за здравословен начин на живот

Добра европейска практика: Датска местна инициативна рибарска група подпомага и разширява производството на водораслите за здравословен начин на живот
Добра европейска практика: Датска местна инициативна рибарска група подпомага и разширява производството на водораслите за здравословен начин на живот
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Малкият остров Læsø се намира между Дания и Швеция. Там морските водорасли са неразделна част от историята и ландшафта на острова, като традиционно се използват като покривен материал. Læsø Tang (Læsø Seaweed) е семейна компания на острова, която прави в производството на водораслите крачка напред. Компанията ангажира хора в производството, прибирането и консумацията на вкусния морски зеленчук, известен като захарна ламинария (Saccharina latissimi). Благодарение на подкрепата на ЕС компанията успява да разшири дейността си.

Rie и Leif Ladefoged стартират фирмата Læsø Tang през 2014 г. с желанието да се използва по-широко местно произведената храна в Дания и да се насърчи по-здравословния начин на живот. Тяхната визия е да увеличат потреблението на морските водорасли и да развият селските райони чрез нов бизнес модел. Læsø Tang започва с малко производство на сушени морски водорасли, продавани във фермата на компанията. Те събират собственото си производство от водорасли ръчно от брега и ги допълват като купуват водорасли от местни рибари, които ги вадят от по-дълбоките води като прилов в мрежите си. С течение на времето Rie и Leif разбират, че като подобрят производствената си система, могат да превърнат продуктите от водорасли в основен бизнес на компанията.

Læsø Tang получава финансиране от ЕС за проект, наречен „Læsø Tang се разпространява още повече“. Проектът има за цел да разшири бизнеса чрез изграждане на нова сушилня за увеличаване на производствения капацитет. Гледайки към възможно по-нататъшно развитие, Læsø Tang започна да експериментира с култивиране на морски водорасли, както на сушата, така и на въжета в морето. Това вече е изпробвано на други места, но е ново за Læsø.

Rie и Leif кандидатстват и поллучават финансиране по проект чрез Местната инициативна рибарска група (FLAG) Langeland, Læsø, Samsø и Ærø (LLSÆ), която обхваща четири малки островни общини. Целта е да установят дали водораслите могат да се култивират на самото Læsø или алтернативно, на километрична линия, закотвена на няколкостотин метра от брега.

Læsø Tang освен, че наблягат на производството на водорасли, но и подкрепят здравословния начин на живот и образованието: Rie и Leif непрекъснато търсят възможности да наложат повече хора да консумират водорасли. Наред с производството на водорасли, те организират и „сафарита с водорасли“ и организират екскурзии за прибиране на реколтата за туристи на Læsø.

Подкрепата от ЕС дава възможност на компанията да се разшири и да инвестира в производствено оборудване, като същевременно развива устойчив туризъм на открито, който е от полза за местната крайбрежна общност, и качествена храна, която укрепва хранителната марка Læsø.

Повече информация може да намерите на уебсайта https://laesoetang.dk/ и в социалните медии:

Фейсбук: https://www.facebook.com/laesoetang/?dti=1002969373246139

Instagram: https://www.instagram.com/laesoe_tang/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/l%C3%A6s%C3%B8-tang/

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha