Menu
Кошница

VETIK - иновативни технологии за обработване и извличане на червен пигмент от червени водорасли

VETIK - иновативни технологии за обработване и извличане на червен пигмент от червени водорасли
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Кратко описание на иновативната компания:

Червените морски водорасли са изследвани заради огромния им потенциал за приложение в козметиката, храните и др., а напредъкът в биотехнологиите разширява обхвата на техните приложения. Перфектен пример за това е VETIK, естонски стартъп, създаден през 2017 г., който разработва иновативни технологии за обработване и извличане на червения пигмент от червени водорасли. Съчетавайки години опит в събирането на водорасли и научен опит в биотехнологиите, естонската стартъп компания Vetik напредва с нови и иновативни проекти.


Идея, водеща началото си от червените водорасли

Червени водорасли се намират в големи количества в естонските водни басейни. Двама производители на водорасли с дългогодишен опит осъзнават потенциала на този неоползотворен ресурс и решават да реализират своя иновативна идея. Чрез партньорство с двама естонски учени и след проучване на материята е намерено интересно решение.

„Разбрахме, че можем да извлечем червения пигмент от водораслите и да го използваме като естествена алтернатива за храна и дори в козметиката! Освен това се оказва, четези естествени алтернативи могат да имат и биоактивни свойства, като антиоксиданти. Това е не само по-устойчиво, но и по-здравословно решение за пазара! “, обяснява Valmar Kasuk, един от основателите на Vetik. Екипът и структурата, които реализират иновативната идея 

Екипът на Vetik се състои от общо 6-ма членове, всеки от които с необходимия опит, за да тласне стартиращата компания напред.

„Танел Илмярв, като главен изпълнителен директор, и аз като главен оперативен директор, контролираме развитието на бизнеса и производството. И двамата имаме опит в биологията, изследваща живите организми, което ни позволява да разберем науката, с която се занимаваме ”, обяснява Валмар. 

Екипът разполага с двама членове с биохимичен опит и двама с 20-годишен опит в събирането на водорасли, лодки с тралове, частно пристанище и цялото нужно оборудване, необходимо за промишлено събиране на водорасли. Екипът разчита на важното сътрудничество между университети, центрове за развитие на компетентности и биотехнологични компании за знания, оборудване и помощни ръце, ключови съставки за стартиране на биотехнологична компания от нулата.Естествено решение за козметичната индустрия

Повечето козметични оцветители са нездравословни, синтетични и на основата на нефт. Vetik предлага естествен и по-здравословен алтернативен червен оцветител, извлечен от червени водорасли с добавена стойност. Естественият червен пигмент има подмладяващи свойства за кожата. Това дава възможност да се правят натурални червила и други козметични продукти, които биха били от полза за кожата и здравето на хората. Компанията търси начини за разработване на още продукти, които да допълнят продуктовото ѝ портфолио и да добавят повече стойност. Биомасата на водораслите е пълна с хранителни вещества, полизахариди и активни молекули, поради което проучването на допълнителни продукти, приложими в храните, козметиката, фармацията, селското стопанство и фуражите също представляват интерес за иновативната компания.


2018 г. се оказва решаваща за пилотната компания Vetik

През 2018 г. екипът прави важни стъпки, които имат отражение през идните години. Vetik участва в акселераторска програма Blue Bio Value в Португалия, благодарение на която екипът разработва подробен бизнес план и развива умения за кратко и точно представяне на своята бизнес идея. Уменията, придобити от участието в програмата, позволяват на екипа на иновативната компания да спечели първо място от 287 стартиращи компании в състезанието Prototron с награден фонд 20 000 €. 


Важен принос за развитието на иновативната компания има и организацията BioMarine - Бизнес конвенция BioMarine / MyBlueCity 2018. По време на събитието в Португалия, Валмар и екипът му провеждат над 30 срещи с учени, предприемачи, инвеститори, които ги свързват с много ключови заинтересовани страни, помагат им за създаването на контакти и им дават ценни съвети от индустрията. 


Пилотно производствено предприятие

След изграждането на солидна основа за развитието на компанията - установяването на важни контакти и постоянното участие в менторски програми, семинари и програми за ускоряване в развитието на бизнеса, Vetik работи върху стартирането на пилотно производствено предприятие. Очаква се прототипът на червения оцветител от водорасли да бъде одобрен за приложение в червила, кремове и други козметични продукти. За по-нататъшното разширяване на производството е необходимо да се развие по-ефективен процес на екстракция, който да използва и цялата остатъчна биомаса от червените водорасли.

За екипа целта е много ясна„Ние се стремим да се превърнем в основните доставчици на естествен червен цвят за козметичната индустрия, като същевременно използваме и излишната биомаса от червените водорасли, за да донесем още повече ползи от нея“.

Иновативната идея на компанията получава финансова подкрепа по няколко Европейски програми - Хоризонт 2020, EIT Climate-KIC (Европейски институт за иновации и технологии) и Европейски фонд за регионално развитие.


Източници на информация:

Blue Bioeconomy Forum

https://vetik.eu/

https://biomarine.org/news/191893?fbclid=IwAR3At6YrIpku_own5dRRvopenK_aFplug0gOPGtwY8UjUpxepPAl1fteApI


Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha