Menu
Кошница

Пилотен иновативен проект: Превръщане на нежелания страничен улов в нови пазарно ориентирани рибни продукти, финансиран от МИРГ във Финландия

Пилотен иновативен проект: Превръщане на нежелания страничен улов в нови пазарно ориентирани рибни продукти, финансиран от МИРГ във Финландия
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Иновативен проект, реализиран във Финландия: Пилотният проект е за създаване на съоръжение за преработка на нежелани странични продукти от риболов, и превръщането им в пазарно-ориентирани рибни продукти в района Лапландия, Северна Финландия.


Държава:
Финландия
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
25 774 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР):10 903 евро
Национално съфинансиране:14 871 евро


Кратко описание на иновативния проект:

Проектът, стартирал октомври 2019 г., е реализиран с финансовата подкрепа на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР). МИРГ „Лапландия“ чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) подпомага местните рибари в Лапландия да придобият съоръжение за смилане и преработка на нежелан страничен улов.

"Приготвянето на смляна риба изглеждаше толкова обещаващо като възможност, че купихме машина за смилане, преди проектът дори да приключи" споделя Ристо Пюхяярви, рибар.

Над 20 стопански рибари работят в организирана кооперация на езерото Лока, изкуствено езеро, разположено в Соданкаля, Финландия. Техните целеви видове са костур, щука и михалца, всички от които имат сравнително висока пазарна стойност. През последните години обаче страничните продукти от риба плотва се увеличават, възлизайки на 100 - 140 тона годишно. Осъзнавайки, че изхвърлянето в депа на остатъчните продукти от плотва е неустойчива практика, рибар от езерото Лока прави оценка на алтернативни решения на проблема.

След няколко опита, включително опити за приготвяне на рибни продукти от плотва за домашни любимци, местният рибар установява, че най-добрият вариант е да смели рибата, като по този начин се създадат продукти, годни за консумация от човека, като рибни пръчици и „рибено руло“. МИРГ "Лапландия" спомага за доразвиване на проекта, като осигурява на рибарската кооперация необходимия опит в смилането и преработката на риба, както и знания за нейната икономическа жизнеспособност.

Чрез проекта рибарите установяват, че има печеливш пазар за смляно месо от риба плотва. Те закупуват машина за смилане и разработват линия млени рибни продукти (мляна плотва, михалца и щука), закупени от рибопреработвателни компании, общински хранителни служби и местни ресторанти. Чрез проекта кооперацията създава 1 работно място на пълен работен ден и 1 място на половин работен ден.


Принос за постигане целите на ВОМР: Насърчаване на иновациите в продукти от риболов и аквакултури, добавяне на стойност.


Данни за контакт с МИРГ "Лапландия":

Лице за контакт: Г-н Markku Ahonen

e-mail: markku.ahonen@pll.fi

тел: +358 40 7046094


Източници на информация:

FARNET (Еропейската мрежа на рибарските райони)

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha