Menu
Кошница

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група в Испания подпомага разработването и разпространението на софтуерно приложение за съчетаване на групови спортни дейности със събирането на морски отпадъци

Добра европейска практика: Местна инициативна рибарска група в Испания подпомага разработването и разпространението на софтуерно приложение за съчетаване на групови спортни дейности със събирането на морски отпадъци
0 лв.
Без данък: 0 лв.

Добра практика от Испания, регион Каталуния: Проектът цели да подпомогне опазването на морето и справянето с морските отпадъци чрез мобилно приложение и кампания за насърчаване събирането на отпадъци, докато се практикуват групови спортове.

Държава: 
Испания
Обща стойност на допустимите разходи по проекта:
62 550 евро
Безвъзмездна финансова помощ: 
31 275 евро
Европейско финансиране (ЕФМДР):
26 584 евро
Национално съфинансиране: 
4 691 евро
Съфинансиране от бенефициента:
31 275 евроКратко описание на добрата практика:

Проектът стартира през юни 2020 г. в Каталуния, Испания, от местен рибар и неговите 2 сестри, които разработват софтуерно приложение и инициират кампания за събиране на морски отпадъци, едновременно с практикуването на групови спортове. Инвестицията по разработване и популяризиране на приложението е финансирана от МИРГ „Коста Брава“ чрез подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в рибарските райони.

Местният рибар Miquel Ferrès създава приложение за събиране на морски отпадъци, с което съчетава 2 любимите си занимания – едното професионално, другото лично. С разработване на приложението местният рибар в Каталуния си поставя следните две цели: от една страна да се погрижи за работното си място – морето, а от друга страна - популяризиране на своята страст – спорта. Идеята му хрумва случайно, докато като събира в рибарските си мрежи същия вид отпадъци, които забелязва на плажа предишния ден, докато практикува любимия си спорт – бягане.

Това провокира Miquel Ferrès да създаде мобилното приложение Twinapp: нова платформа за организиране на срещи по целия свят, надграждаща концепцията за „Plogging”.  Преведено от английски език Plogging означава комбинация от джогинг и събиране на отпадъци. Тази концепция се появява за първи път като организирана дейност в Швеция около 2016 г. и се разпространява в други страни от началото на 2018 г., като резултат от повишеното замърсяване с пластмаса и загрижеността на хората за околната среда.

Софтуерното приложение за организиране на срещи за “Plogging”  е разработено през януари 2018 г. и вече е изтеглено повече от 3000 пъти. То е достъпно на четири езика (каталонски, испански, английски и френски). Twinapp се използва активно в Испания и Аржентина. 

Финансирането от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) е използвано за провеждане на кампанията за повишаване на осведомеността по проекта и включва четири работни семинара, по време на които местните жители и заинтересовани страни се събират, за да обсъдят потенциални решения. Във всяка от четирите общини, участвали в семинарите, е проведено събитие за почистване на плажа, както и екскурзия, организирана от местно училище.

Благодарение на връзката на организаторите на проекта с рибарския сектор, местните рибарски лодки също се включват във всички събития за почистване, събирайки отпадъците, намерени при риболов. Отпадъците, събрани с лодки, са добавени към останалия събран боклук, който достига общо 10 тона отпадъци. 

Постигнати резултати:

  • Четири работни семинара в четири общини с 80 участници;
  • 700 участници в пет почистващи сесии, от които 300 рибари;
  • До 2020 г. приложението има 3 500 изтегляния в две държави и е улеснило 1 216 събития за почистване от 2018 г. насам;
  • Приложението получава две награди:
    • Награда E-Tech (2019) за използването на нови технологии за включване на хората в дейности по събиране на отпадъци;
    • Premis Cactus (2018) за най-доброто приложение на годината;
  • Създадена мрежа от партньорски инициативи: други местни инициативи, като RunWomanRun, сдружение с нестопанска цел, което популяризира спорта за подобряване на здравето на хората, кактго и частни компании – например испанското представителство на Sony в Барселона наема платформата за организиране на събитие, в което участватповече от 80 служители и генералният директор на Sony за Испания.

Възможности за трансфер на добрата практика:

Проектът е успешен пример за това, как използването на нови технологии може да се справи с местните предизвикателства. Дейностите от типа Plogging, които съчетават риболов, плуване и други морски спортове със събирането на отпадъци могат да се приложат във всички крайбрежни и вътрешни райони като инструмент за повишаване на социалната осведоменост и взаимодействие между местните заинтересовани страни.

Научени уроци:

От съществено значение за постигане на най-добър резултат е наличието на заинтересовани страни, споделящи едни и същи ценности и целящи навременното изпълнение на всяка фаза на проекта. Най-добрият инструмент за разпространение на проекта са самите събития, които дават нови възможности за увеличаване на въздействието на постигнатите резултати (чрез привличане на нови доброволци и участието на местни организации). 

Принос за постигане целите на ВОМР: подобряване и повишаване на стойността на екологичните дадености на районите за рибарство и аквакултури

Източник на информация: 

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Captcha