На заключителна пресконференция представиха резултатите по проект „Креативни центрове/Развитие на културата и творческите  индустрии в Черноморския басейн“- CREA CENTERS. Той се финансира от Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн“ 2014-2020 и се изпълнява от Община Бяла в партньорство с Украинска асоциация на центровете в помощ на бизнеса (Украйна) и общините Чекмекьой (Република Турция), Констанца (Румъния) и Кавала (Гърция). Финансирането за Община Бяла е в размер на 173 646, 24 евро.

По проекта е изграден и оборудван споделен офис за творци от креативни индустрии в сградата на бившата Ритуална зала на централния площад в града - безплатна среда за работа и творчество на дизайнери, предприемачи, учени и артисти от различни дисциплини, работещи в областта на културните и творческите индустрии. Съвместното работно пространство с площ от 340 кв. м. може да се използва безплатно от 60 потребители. То разполага с конферентна зала, споделен офис с 20 работни места, зала за срещи и профилирани ателиета: музикално ателие, фото и кино студио, шивашко ателие и лаборатория за прототипи. Центърът дава възможност на различни творци и предприемачи да използват услугите му напълно безвъзмездно в рамките на тази година.

Амбицията на Община Бяла е да превърне новото пространство, което ще отвори съвсем скоро, в притегателно място не само за креативните творци и предприемачи, но и за местните младежи. Там те ще могат да общуват свободно както с утвърдени специалисти, така и с хора със стартиращи бизнеси. Предвижда се новият център да бъде домакин на изложби, семинари, арт базари и различни творчески работилници. Кандидатстването става с попълване на регистрационна форма, след което следва интервю с желаещия и подписване на споразумение. Споделеният офис ще бъде отворен седем дни в седмицата и с гъвкаво работно време, съобразено с нуждите на ползвателите.

Всички потребители на Креативния център стават част от международна мрежа. Освен коуъркинг офиса в Бяла, могат безплатно да използват услугите на останалите офиси в Истанбул, Кавала и Констанца, както и да вземат участие в редица събития и обучения.

Източник: ОИЦ - Варна