Hydro Volta е белгийска стартираща компания, която предлага устойчив метод за производство на питейна вода от морска вода, като се справя с глобалния недостиг на вода по икономичен и екологичен начин. Чрез програмата на ЕС BlueInvest Readiness Assistance, стартиращата компания развива по-добро разбиране на финансовите концепции, които са от съществено значение за нейния растеж. В допълнение, Hydro Volta печели и популярност от събитията и сесиите на BlueInvest, срещите с бъдещи инвеститори и работата в мрежа с потенциални клиенти.

 

Недостатъчни водни ресурси за задоволяване на търсенето

Висококачествената, безопасна и достатъчна питейна вода е от съществено значение за общественото здраве и благополучие. Въпреки това, в свят, измъчван от нарастващи проблеми с климата и предстоящ недостиг на вода, водните ресурси стават недостатъчни, за да отговорят на общото търсене на хората и природата. Около 97% от водата на земята е солена вода, изобилна в моретата и океаните. Следователно превръщането на наличната солена вода в годна за човешка консумация е абсолютно необходимо. С обещанието за сигурност на водата за бъдещето процесът на обезсоляване набра скорост по целия свят. Обезсоляването е процесът на пречистване на солена вода, за да се превърне в годна за използване сладка вода - решението на съвременния свят за глобалната водна криза.

Устойчивият метод на Hydro Volta за производство на питейна вода от морска вода

Използвайки потенциала на този пазар, патентованата технология за обезсоляване на базираната в Белгия Hydro Volta осигурява устойчив метод за производство на питейна вода от морска вода. Технологията съчетава електродиализа, ултразвукова технология (SonixED) и други мембранни технологии (осмоза при ниско налягане) за производство на питейна вода от морска вода. Процесът на Hydro Volta консумира по-малко енергия, използва по-малко химикали и има по-малък въглероден отпечатък от средната технология за обезсоляване.

Бизнес моделът на Hydro Volta включва поставянето на тяхната технология за обезсоляване в рамките на готово за използване устройство за включване и пускане, включително уникална онлайн система за контрол на качеството на водата. Тази технология за обезсоляване и обеззаразяване може особено да помогне в отдалечени райони или на места, където солеността на водата варира, тъй като потребителят трябва само да калибрира устройството според изискванията.

Патентованата технология за обезсоляване на Hydro Volta

Иновативната технология за обезсоляване на Hydro Volta е подходяща не само за производство на питейна вода, но и за рециклиране на промишлена вода. С нарастващото търсене на вода в различни индустрии като производство, селско стопанство и производство на енергия, промишленото рециклиране на вода се превърна във важно решение за недостига на вода. Технологията на Hydro Volta може да пречиства отпадъчните води от тези индустрии и да ги превръща в използваема вода, намалявайки нуждата от прясна вода и минимизирайки въздействието на промишлените дейности върху околната среда.

Подкрепена от финансова субсидия  на Европейския съвет за иновации (EIC) през 2020 г., Hydro Volta изминава дълъг път. Създадена от основатели, които носят повече от 20 години опит в пречистването на вода, компанията е пилотирала два проекта с държавни водоснабдителни компании в Белгия — Watergroep, Aquaduin и FARYS — и очаква трети пилотен проект с BASF, компания за химикали в Германия, която ще намали водните отпадъци в реките и крайбрежията.

BlueInvest - обучение на компании и подпомагане на работата им в мрежа

С амбициозни планове за набиране на средства, насочени към подобряване на техните дейности по комерсиализация и подобряване на продуктовата им линия в световен мащаб, Hydro Volta участва в програмата BlueInvest Readiness Assistance. Назначеният им треньор на BlueInvest помога на Hydro Volta да визуализира бизнеса си от различна гледна точка, получавайки подкрепа дори по време на тяхното пътуване с EIC Accelerator. Като стартираща компания, фокусирана предимно върху технологиите, треньорът на BlueInvest помога да се преориентира фокусът на Hydro Volta, за да придобие по-добро разбиране на финансовите концепции, ключови за нейния растеж. Освен това Hydro Volta се възползва от събитията и сесиите на BlueInvest. Срещите с бъдещи инвеститори и работата в мрежа с потенциални клиенти им дават значителна популярност.

Финансирането от EIC и подкрепата от белгийското правителство проправят пътя към успеха на Hydro Volta и няма спиране да продължат напред. Според съоснователя и главен изпълнителен директор Джордж Брик е трудно да се убедят клиентите с нова технология в пречистването на водата, тъй като пазарът в тази област е стабилен. Въпреки това Hydro Volta планира да продължава да се развива. Според Брик,

„Сега имаме екип от 12 експерти. Целта е до края на тази година да има 20 души на борда, а през следващите пет години - 100 души. Приходите за пет години са планирани на 70 милиона евро. Всичко това би трябвало да помогне за ускоряването ни.”.

 BlueInvest Readiness Assistance е ексклузивна програма за обучение за стартиращи фирми и МСП от ЕС с висок потенциал, които предлагат иновативни и устойчиви продукти и решения за синята икономика. Предприятията и проектите, избрани за помощ с инвестиционна готовност, ще получат пакети за обучение, специално пригодени за техните нива на готовност и бизнес цели. Програмата е ориентирана към въздействието, с ясен фокус върху предоставянето на бизнес подкрепа, за да помогне на стартиращи фирми и МСП да изградят капацитет за растеж и привличане на инвестиции.

За повече информация тук.