В много страни в ЕС крайбрежните общности в малки градове се борят да задържат младите хора в сектора на аквакултурите. Такъв е и случаят на западното крайбрежие на Ирландия, където местните производители на стриди търсят нови и иновативни начини за популяризиране на тази културно и исторически значима индустрия сред по-младите поколения и подобряване на общественото възприятие.

Ирландската агенция за развитие на морски дарове Bord Iascaigh Mhara (BIM) взема нещата в свои ръце с финансираната от ЕС „Дистанционна класна стая по аквакултури” (ARC). Създадената мобилна класна стая обикаля малките градове в страната, предоставяйки образование и осведоменост за аквакултури в началните училища.

ARC предоставя класната стая на учениците в селските райони, напълно безплатно за участващите училища. Проектът се фокусира върху укрепване на „социалния лиценз“ на индустрията на аквакултурата, подобряване на общественото мнение за аквакултурата и получаване на обществена подкрепа за нови инвестиции в аквакултурата в местните общности.

Máirtín Walsh от BIM обяснява: „Проектът е изцяло за обучение на млади хора по аквакултури. Нашето изследване показа, че съпротивата срещу аквакултурите не е толкова висока, колкото мнозина я възприемат. По-скоро има липса на познания за аквакултурата сред обществеността повече, отколкото опозиция срещу нея”.

Осигуряване на информираност до прага на учениците

Част от инициативите „Inseparable“ и „#FarmedintheEU“ на Европейската комисия, финансираният от ЕС проект ARC насърчава обновяването на поколенията в общностите на крайбрежните аквакултури на Ирландия. Със своята напълно мобилна класна стая проектът предоставя курсове по аквакултури директно в началните училища в цялата страна.

Тази подвижна класна стая с размерите на камион пътува из цяла Ирландия, обучавайки деца от началните училища за важността на аквакултурната индустрия в страната. Обикновено паркира пред училище, за да изнася увлекателни уроци за значението на аквакултурата за местната икономика. Чрез комбинация от групова работа, решаване на проблеми, активно учене и упражнения за памет, както и потапящи уроци за виртуална реалност, учениците научават тънкостите на ирландската аквакултура.

Класната стая е в експлоатация от 2019 г. Тя съдържа всички високотехнологични инструменти, необходими, за да предостави на своите млади участници увлекателно образователно изживяване.

Практическо въведение в аквакултурата

С уроци, преподавани от екип от учени от BIM и местния партньор H2 Learning, както и информативни лични демонстрации, извършени от местни производители на аквакултури, програмата ARC учи децата на социално-икономическата, екологичната, културната и хранителната стойност на ирландската аквакултурна индустрия.

Организиране на широка мрежа

От стартирането си през 2019 г. ARC е посетил 71 основни училища, като е изнесъл присъствени уроци на 2627 ученици.

По време на ограниченията на Covid-19 ARC също така е домакин на 28 уебинара, където достигна до още 7 976 студенти чрез онлайн семинари.

ARC присъства на седем обществени събития, ангажирайки се със 7155 лица и получава общо 460 израза на интерес към неговите услуги.

От самото начало бенефициентите на проекта забелязват изключително голям интерес към техните дейности за популяризиране от представители на местната аквакултурна индустрия, колкото и от училища, което показва успешното ангажиране на местните участници. Броят на индивидуалните ангажименти също се е увеличил през последните години, което показва силен обществен интерес към образованието по аквакултури.

За повече информация тук.