В периода 30 – 31 август 2022 г. в хотел „Емералд Ризорт“ в Равда, ще се проведат хибридна конференция с представители на науката на тема: Споделяне на успешни мерки и иницииране на нови идеи за чисто и здраво море и за устойчива синя икономика, като част от инициативата „In My Country 2022" на ЕК и Седмата годишна среща на Националната рибарска мрежа на тема: „Платформа за умна специализация на ЕС (Smart Specialisation Platform)“.

Хибридната конференция на 30.08.2022 г. има за цел да събере на едно място представители на сектор „Рибарство и аквакултура“, Местни инициативни рибарски групи, академична общност, екологични организации, местната и централната администрации и други заинтересовани страни за справяне с предизвикателствата, свързани със защита на морската среда и развитие на синя икономика. Събитието има още за цел да подкрепа и създаването на експертни мрежи за взаимодествие между науката, частния бизнес, неправителствения и публичния сектор за обмен на концептуални идеи и подготовка на проектни предложения за целия спектър, предстоящи денойсти по Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт, со подцели на събитието.

 

 

Конференцията ще бъде открита от проф. д-р Мария Нейкова – областен управител на област Бургас и г-н Стоян Котов, директор на дирекция „Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието.

В първия тематичен панел на форума ще бъдат представени успешни мерки и иницииране на нови идеи за чисто и здраво море и за устойчива синя икономика, както и проекти, свързани с научни изследвания по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и преход към следващия програмен период и новите възможности.

Вторият тематичен панел ще представи морския потенциал и ВЕИ в контекста на зелената сделка и Националния план за възстановяване и устойчивост, като част от синята икономика в Европейския зелен пакт.

  

Заключителната част на събитието предвижда Networking коктейл, на който ще има дегустация на риба от Черно море и рибни продукти от местни производители, като част от продължаващата кампания на Националната Рибарска Мрежа „Аз подкрепям местните рибари“.

Седмата годишна среща на Националната рибарска мрежа на 31 август 2022 г. ще представи Платформата за умна специализация на ЕС пред представителите на сектор „Рибарство и аквакултури“, Местни инициативни рибарски групи, екологични организации, местната и централна администрация, като в отделни панели ще бъдат разгледани: сътрудничество и умна специализация; тематичните области на умна специализация; умна специализация в контекста на синята икономика; инструментите на умната специализация, приоритетни области и др.

 

 

Участниците в събитията на Националната Рибарска Мрежа ще имат възможност да създадат полезни контакти, да обменят опит и да утвърдят партньорство, или да намерят нови партньори за реализиране на проекти в областта на рибарството и аквакултурите, и устойчивото развитие на рибарските райони в България в т. ч. по Националния план за възстановяване и устойчивост като част от синята икономика в Европейския зелен пакт.

Детайлната програма за двете мероприятия можете да разгледате ТУК

Участието в Хибридна конференция с представителите на науката и Годишната среща на Националната Рибарска Мрежа е безплатно, но изисква предварителна онлайн регистрация на адрес: https://forms.gle/PgduRLHLM4EVa8sY8.

Събитията се реализират с подкрепата на Европейския фонд за морско дело и рибарство и Програмата за морско дело и рибар.